Hamina on kokoluokkansa viidenneksi tunnetuin matkailukaupunki

Taloustutkimuksen Kaupungit ja kunnat matkailukohteina 2023 -tutkimusraportin mukaan Hamina on kokoluokkansa viidenneksi tunnetuin kotimaan matkailukaupunki.

Tammikuussa 2023 toteutetussa kyselytutkimuksessa yli 3000 eri-ikäiseltä suomalaiselta kysyttiin heidän näkemyksistään kotimaan matkailusta. Itärannikon matkailukohteista Hamina, Kotka ja Loviisa ovat mukana tässä tilastovertailussa.   

Raportin mukaan Itärannikolla matkailijoita kiinnostaa linnat, linnoitukset ja vanhat kaupungit, vesistöt ja satamat, museot ja näyttelyt, sekä kauniit maisemakohteet. Seudulle tullaan koska halutaan löytää kiinnostavaa nähtävää, elämyksiä ja mukavia ihmisiä, ja seudulla liikutaan mieluiten omalla autolla. 23 % vastaajista tuntee kokoluokkansa kaupungeista Haminan, 26 % Kotkan ja 15 % Loviisan matkailukaupunkeina.

Seutumme suositelluimmaksi kohteeksi nousi Kotka, joka on kokoluokassaan maamme viidenneksi suositelluin matkailukaupunki. Kysyttäessä matkabudjetista, matkailijat kertoivat aikovansa käyttää kotimaan matkoillaan tulevana kesänä 11 % enemmän rahaan kuin edelliskesänä.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n raportin mukaan Itärannikon matkailu on selkeässä kasvussa. Tammi-maaliskuussa seutumme yöpymisten määrä nousi 29,4 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Suurin kasvu nähtiin Kotkassa, jossa yöpymiset lisääntyivät 53,8 % edellisvuoteen verrattuna. Yöpyjiä seudulle saatiin kotimaan lisäksi erityisesti Saksasta, Virosta ja Ranskasta.

Tulevan kesän lukuisilla vetovoimaisilla tapahtumilla kuten Asuntomessuilla Loviisassa, Kotkan Meripäivillä ja Hamina Festivals -tapahtumilla on tärkeä merkitys seudun tunnettuuden lisäämisessä.

Visit Kotka-Hamina tukee Itärannikon ympärivuotista houkuttelevuutta seudullisen matkailumarkkinoinnin keinoin, sekä tarjoamalla seudun yrittäjille mm. markkinointi- ja tuotekehityskoulutusta.

Haluaisitko kuulla lisää matkailutilastoja vuodelta 2022? Miten paljon seudullamme kävi kansainvälisiä matkailijoita, mitkä olivat heidän suosikkikohteensa ja mihin he käyttivät rahaa? Kuinka moni yöpyi ja miten he liikkuivat seudulla? Tule mukaan TAK Oy:n järjestämään tiedotustilaisuuteen 12.6.2023 kuulemaan lisää vuoden 2022 matkailutilastoista ja saamaan asiantuntija-arvioita vuoden 2023 matkailijamääristä.

    Lämpimästi tervetuloa Itärannikolle!

    Tilastotiedot:
    Taloustutkimuksen Kaupungit ja kunnat matkailukohteina 2023 -tutkimusraportti
    Visitory.io – Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy