Salpalinjaa pyöräillen tai patikoiden

Kurkista sisälle entisöityyn korsuun, kävele juoksuhaudoissa ja patikoi metsäreiteillä.

Bunkkerimuseo Virolahdella ja Salpalinja-museo Miehikkälässä kertovat tarinan Suomen itsenäisyyden ajan suurimmasta rakennushankkeesta eli 1200 kilometrin mittaisen Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta.  Museoiden alueella pääsee sisänäyttelyiden lisäksi kurkistamaan entisöityihin korsuihin ja kulkemaan taistelu- ja yhdyshaudoissa eli ”juoksuhaudoissa”, joita Salpalinjaan rakennettiin yhteensä 350 kilometriä.

Salpalinja-museoon tutustuminen kannattaa aloittaa katsomalla 15 minuutin mittainen Salpalinjan rakentamisen taustoja ja rakentamista esittelevä filmi.

Neljä kilometriä patikkapolkua Tuntemattoman sotilaan ja muonituslotta Lunkreenin hengessä

Bunkkerimuseon pihalta lähtee kaksi noin neljän kilometrin mittaista opastettua luontopolkua, joiden varrella olevien taulujen myötä voi eläytyä toisen maailmansodan henkilöhahmoihin.

Tuntemattoman polulla on reittiopasteiden lisäksi tauluja, jotka kertovat seutukunnalla kuvatun vuonna 2017 ensi-iltaan tulleen Aku Louhimiehen ohjaajan Tuntematon sotilas -elokuvan teemoista.

Syksyllä 2020 avattu Erämaan polku on saanut nimensä Bunkkerimuseon lähellä Salpalinjan rakennusaikana sijainneesta työmaakylästä, jonka nimi oli Erämaa. Kylässä toimi muonituslottana lotta Lunkreeni, oikealta nimeltään Elsa Vanhala, josta lauletaan tunnetussa ikivihreässä iskelmässä Eldanka-järven jää.

Bunkkerimuseosta ja Salpalinja-museosta voi vuokrata maastopyöriä.

Vuosina 1940–1944 kymmenien tuhansien rakentajien rakentama Salpalinja on ainutlaatuinen kohde; se on yksi parhaimmin säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista puolustuslinjoista Euroopassa. Salpalinjalla ei ole koskaan taisteltu, vaikka valmiutta ja linjaa ylläpidettiin 1980-luvulle asti.