Vaikutu Vellamon Pompejissa

Kun Vesuvius purkautui vuonna 79, Pompeji hautautui tuliseen tuhkaan. Kotkan Kantasataman upeassa Merikeskus Vellamossa tutustut tämän traagisen tapahtuman kulkuun ja hämmästyttäviin yksityiskohtiin yli 2000 vuotta sitten Napolinlahden rannalla kukoistaneesta korkeakulttuurista.

Viinin jumala Bacchus
Pako Pompejista -näyttely 1.10.2023 saakka Merikeskus Vellamossa

Arkeologian tarunhohtoinen aarreaitta tarjoaa vielä tänä päivänäkin uutta löydettävää. Korut, seinämaalaukset, mosaiikit ja veistokset kertovat rikkaasta kulttuurista ja loistokkaasta arjesta. Tuhkaan hautautui muinoin sekä sekä pihoillaan ja kaduilla pakenevat uhrit että uunissa kypsyneet leivät.

Pako Pompejista -näyttelyssä on esillä yli 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista. Vellamon vaikuttavissa halleissa perehdyt myös Rooman maineikkaaseen laivastoon, joka urheasti yritti pelastaa asukkaita Vesuviuksen tuhkalta ja tulenhehkuiselta raivolta.

Lukuisista laatunäyttelyistä elämyksiä arkeen

Tahdon! -näyttely Merikeskus Vellamossa 27.8.2023 saakka.
Kuva: Marko Laukkarinen

Vaikuttavassa aallon muotoisessa Merikeskus Vellamossa vierailet monissa muissakin laadukkaasti ja interaktiivisesti toteutetuissa näyttelyissä. Vellamo-vierailulle kannattaakin varata aikaa, sillä hämmästeltävää riittää koko perheelle.

Jos tulet ennen elokuuta, ehdit vielä ihastelemaan häämuotia ja -traditioita Kymenlaaksosta kautta aikojen Tahdon! Rakkauden tarinoita -näyttelyssä. Hyvän mielen näyttely lumoaa niin vintage- ja käsityöharrastajat, nostalgikot ja retroilijat, omia häitään menneillä vuosikymmenillä juhlineet kuin tulevien häiden morsiamet ja sulhasetkin.

Studio Leisti -valokuvanäyttely 3.10.2023 alkaen Merikeskus Vellamossa

Lokakuusta lähtien samaisessa tilassa nähdään kansainvälistäkin tunnustusta saaneen kotkalaisen valokuvaajan Tapio Leistin mustavalkokuvia, joissa hetken tunnelma tulee suorastaa iholle. Sommitelmat, miljöö- ja muotokuvat vievät nostalgiselle matkalle menneeseen Kotkaan, takapihan hiekkalaatikolle, kesäauringon lämmittämille rantakallioille ja sataman vilskeeseen.

Ethän myöskään missaa Vellamon ikonista tähteä Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä, joka kertoo tarinoita Kotkansaarella 1700-luvun lopussa sijainneen linnoituskaupungin ihmiskohtaloista sekä Itäisen Suomenlahden suurimmasta meritaistelusta vesillä, jotka sijaitsevat nykyisen Kotkansaaren edustalla.

Vellamossa pitävät kotiaan Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo. Ne tarjoavat yllättäviä näkökulmia historiaan ja kertovat niin arjen, juhlan kuin sodankin tarinoita menneisyydestä.

Tervetuloa hämmästymään ja vaikuttumaan Kotkansaaren upeaan Merikeskus Vellamoon!