Rouva Uninen rentoutuu Loviisan Lofooteilla

Loviisassa matkailijatkin nukkuvat hyvin, kiitos Rouva Unisen. Loviisanlahden rannalla Alluddenin mökkejä ja Hotelli Unista luotsaava rouva Uninen – oikealta nimeltään Mirva Moisio – rakastaa retkeilyä, luontoa ja eläimiä, ja haluaa tarjota matkailijoille helppoja tapoja nauttia Loviisan luonnosta ja nähtävyyksistä.

Aikoinaan Mirva työskenteli historiallisessa Hotelli Degerbyssä Loviisan keskustassa. Muutama vuosi sitten elämä toi takaisin Loviisaan samaan rakennukseen Loviisan pääkadun varrella, missä Majoituspalvelu Uninen Oy aloitti hotellitoiminnan, ja kiinteistössä asiakkaita on palvellut siitä lähtien Hotelli Uninen. Samalla päätettiin että omistajapariskunnasta tulisi Herra ja Rouva Uninen.

– Meillähän ei ole vastaanottoa ollenkaan, vaan matkailija tilaa majoituksensa verkosta ja saa Herra ja Rouva Uniselta sähköpostiinsa vahvistuksen ja ohjeet kuinka huoneeseen pääsee. Pandemia-aikana moni on kiitellyt tätä järjestelyä, ja meistäkin se on toiminut tosi hyvin, kertoo Mirva.

Toisella puolella Loviisanlahtea Mirva vuokraa mökkiä meren rannassa. Alluddenin mökkiin kuuluu rantasauna porealtaineen ja pihassa käyskentelee huomionkipeä lammaskatras. Vuosi sitten ranta täyttyi AuroraHutilla ja Valosaunalla.

Hutilta eteenpäin aukeaa Haruddenin luonnonsuojelualue. Talvella huttivieraat kulkivat jäitä pitkin aina Svartholman merilinnoitukselle saakka, joka on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Jäällä viilettivät luistelijat ja auringonlaskun aikaan vastarannalla uinuva, Myllyharjun rinteeseen kohoava Loviisan keskusta värittyi pastellinsävyihin.

– Luonto on ollut meille aina tärkeä juttu. Vietetään koko perheen kanssa paljon aikaa metsäpoluilla ja eläinten parissa. Nämä lampaat ovat meille kuin perheenjäseniä ja meillä on myös hevonen, jota käydään päivittäin hoitamassa, rouva Uninen kertoo.

Loviisassa onkin paljon tekemistä ja nähtävää. Vanha kaupunki on kuin karkki sisustusputiikkeineen, merenlahden ympärille kietoutuva keskusta on helppo ottaa haltuun linnoitusraunioineen ja luontopolkuineen. Kylissä pääsee nauttimaan maaseudun rauhasta, missä silmä lepää tuulessa aaltoilevilla pelloilla, ja metsäpolkuja täällä riittää sekä järvien että meren rannalla.

– Yksi meidän suosikeista on Kasaberget. Siellä on todella upea ulkoilureitti meren rannassa, kallioilla. Loviisan sanomat kirjoitti vasta paikasta Loviisan Lofootteina. Youtubesta löytyy video jossa siellä lasketellaan metsässä, puiden välissä kalliota alas. Siellä on kyllä tosi hienot näkymät merelle, Mirva vinkkaa.

Kesäsesonkiaikaan Loviisassa on ajoittain pulaa majoituksesta ja Hotelli Uninen onkin tuonut asiaan vähän helpotusta. Silti edelleenkin kesäaikaan tarvittaisiin lisää majoitusta.

– Toivottavasti Loviisa pystyy tulevaisuudessa tarjoamaan vielä enemmän majoituspalveluita. Kaikki ympärivuotinen palvelu- ja tapahtumatarjonta tietysti auttaa tässä, Mirva pohtii.

Toistaiseksi kannattaakin toimia hyvissä ajoin jos haluaa päästä kokeilemaan miltä tuntuu nukkua Loviisan lahden laineilla ja ihailla söpöä Loviisan kaupunkia valosaunasta käsin. Herra ja Rouva Uninen löytävät sinullekin hyvät yöunet Loviisasta.

Jutun kirjoittamisen jälkeen Loviisan AuroraHut on poistunut käytöstä. Herra ja Rouva Uninen majoittavat edelleen matkailijoita Hotelli Unisessa Loviisassa ja Kotkassa.