Lapsuuden pullataikina-askarteluista omaan kahvila-konditoriaan

Katja Niemi tiesi aina, että jonain päivänä hänestä tulee yrittäjä. Neljä vuotta sitten hän perusti kahvila-konditoria Hyggen Kotkan keskustaan. Kahvilan suosiota ja menestystään yrittäjänä ja muun muassa vuoden 2019 nuori yrittäjä -palkintoa hän hämmästelee nöyrän kiitollisena.

Sohva, nojatuolit ja takka kutsuvat rentoutumaan. Vaaleita värejä maustaa mintunvaaleanvihreä. Ensimmäinen mielikuva on kotoisuus.

– Kotoisuuteen pyrimme sisustuksessa. Nimeä pyöriteltiin pitkään ja lopulta nimeksi valikoitui Hygge, Katja Niemi kertoo.

Trenditermi Hygge on kahvilan muodossa löytänyt tiensä kotkalaisten arkeen. Tanskan ja norjan kielinen sana tarkoittaa mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta. Sana yhdistetään myös seesteiseen mielialaan ja hyvinvointiin.

Hygge-kahvilakonditorian suosio yllätti yrittäjän.

– Hienoa, että voin työllistää itseni ja tarjota töitä muille – ja samalla tehdä sitä, mitä rakastan, Niemi sanoo.

Yrittäjyys siinsi Niemen mielessä pitkään. Hän suunnitteli ryhtyvänsä ravintolakokiksi mutta huomasi leipomopuolen kiehtovan enemmän ja opiskeli leipuri-kondiittoriksi. Ennen Hygge-yrityksen perustamista hän ehti työskennellä muun muassa Vaasan tehtaalla paahtoleipien parissa, kahvilassa ja ravintoloissa.

– Etsin puoliaktiivisesti paikkaa keskustasta kahvilalle. Kun tämä Hyggen nykyinen liikehuoneisto oli vapaana, tajusin heti, että tässähän se on, Niemi kertoo.

Liiketilaa oltiin juuri tyhjentämässä ja muun muassa seinänveren hyväkuntoiset sohvat olivat juuri menossa palasiksi ja kaatopaikalle kun Niemi teki vuokrasopimuksen ja sai myös sohvat, jotka sopivat Hyggeen kuin ne olisi sinne suunniteltu.

Yrittäjän työpäivät ovat vaihtelevia ja pitkiä; Niemen työpäivä alkaa aamuviideltä.

– Olen viihtynyt yrittäjänä hyvin, olen aina ollut kova tekemään töitä. Haluan kokeilla uusia juttuja. On hienoa, että yrittäjänä saa tehdä oman näköistä jälkeä ja kokeilla luovasti asioita ja toteuttaa asiakkaiden toiveita.

Myös leipominen on aina ollut Niemelle mieluista.

– Askartelin lapsena pullataikinalla kun äitini leipoi. Innostuin leipomisesta niin, että leivoin kaikki tarjottavat rippijuhliini.

Niemen kerrotaan uudistaneen sekä Kotkan kahvilakulttuuria että leipomomaailmaa. Miten hän on sen tehnyt?

– Hyggessä tehdään kaikki tuoreena hyvistä raaka-aineista. Valikoimamme on monipuolinen ja vaihtuu viikoittain. Rakastettu klassikkomme hygge-pulla ja korvapuusti säilyvät valikoimissa.

Ihan kaikkeen Niemen kokeilunhalu ei kuitenkaan veny.

– Kotkalaista klassikkoa possoa en lähde uudistamaan. Paljon kysytään jenkkityylisiä monikerroksisia hääkakkuja mutta ne ovat todella hankalia kuljetella ja säilyttää eli hankalia toteutettavia.

Työn vastapainoa Niemelle tarjoavat puoliso, koira ja ulkoilu.

– Kotkassa parasta on luonnon läheisyys kaikkialla, meri ja puistot.

Tämä artikkeli on osa toimittaja ja valokuvaaja Päivi Arvosen kirjoittamaa – ja osin myös kuvaamaa – Paikallista voimaa -sarjaa, joka esittelee kaakkoissuomalaisia osaajia. Lue sarjan muut artikkelit täältä: