Kotkalaispanimon Captain Marshall sai Suomen Paras Olut -kilpailussa hopeaa vaaleiden lagereiden sarjassa

Kotka Steam Brewery jatkaa tasaista nousuaan kohti suomalaisten pienpanimoiden kärkeä. Kotkalaispanimon Captain Marshall, 5,0 %, tuli erittäin kovatasoisessa Suomen Paras Olut 2021- kilpailussa luokkansa hopealle vaalea lager -sarjassa.

Kuva: Etti Ikonen

Suomen Paras Olut 2021 -titteliä tavoitteli ennätysmäärä panimoita ja oluita. Kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä 60 panimoa 441 eri oluella.

”Olemme ylpeitä saavutuksestamme. Vaikka vaalea lager on eniten nautittu ja valmistettu oluttyyppi maailmassa, hyvän lagerin valmistamista pidetään pienpanimoiden keskuudessa osoituksena laajasta osaamisesta ja hyvästä ammattitaidosta. Siksi sijoittuminen toiseksi juuri tässä kovassa sarjassa lämmittää erityisesti mieltämme”, sanoo Kotka Steam Breweryn perustaja Kari-Jukka Koivistoinen.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kansainvälisen kattojärjestön Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista. EBCU on määritellyt joukon kriteerejä, joita noudattamalla kilpailut voivat saada liiton hyväksynnän.

Olut sai nimensä soutufregatti St. Nikolain mukana meren mutiin menneen nuoren brittiupseeri Samuel Marshallin mukaan

Kotka Steam Breweryn Ruotsinsalmen meritaisteluihin liittyvä palkittu olut on saanut nimensä soutufregatti St. Nikolain mukana meren mutiin menneen nuoren brittiupseeri Samuel Marshallin mukaan. Ruotsinsalmen toinen meritaistelu oli Itämeren suurimpia. Se käytiin nykyisen Kotkan edustalla Ruotsin ja Venäjän välillä 1790.

Ruotsin voittoon päättynyt ja lukemattomia uhreja vaatinut taistelu sai Venäjän vahvistamaan puolustustaan rajalla. Sen seurauksena nykyisen Kotkan alueelle rakennettiin Ruotsinsalmi-Kyminlinna-kaksoislinnoitus.

Kuva: Antti Ukkonen

Antautuako viholliselle vai upotako laivansa mukana?

Kapteeni Samuel E. Marshall, 24, joutui valitsemaan, antautuuko hän viholliselle vai vajoaako hän mereen laivansa mukana. Hän valitsi jälkimmäisen. Kotimaassaan Isossa-Britanniassa näin nuori upseeri ei olisi saanut yhtä suurta vastuuta, mutta Venäjällä arvostettiin eurooppalaisia ammattisotilaita.

Kuva: Antti Ukkonen

Haavoittunut miehistö aneli antautumista

Ruotsinsalmen toisessa taistelussa alus joutui ruotsalaisten tykkitulen keskelle. Haavoittunut miehistö aneli, että Marshall laskisi lipun ja antautuisi, mutta Marshall ei suostunut. St. Nikolai upposi ja vei mukanaan Marshallin sekä valtaosan 400 sotilaan vahvuisesta miehistöstään.

Upseerina häntä olisi kohdeltu sotavankeudessa asiallisesti, mutta halusiko hän välttää antautumisen häpeän on ikuinen kysymys, johon ei saada koskaan vastausta.

Captain Marshall -olut saa twistinsä ruotsalaisesta ja venäläisestä humalasta

Captain Marshall on merenraikas ja kullan keltainen lager-olut, joka saa twistinsä ruotsalaisesta ja venäläisestä humalista. Etikettejä on yhteensä kuusi erilaista. Etiketit pohjautuvat Johan Tietrich Schoultzin kahteen Ruotsinsalmen toista meritaistelua kuvaavaan maalaukseen, jotka kuuluvat Ruotsin Nationalmuseumin kokoelmiin.

Kuva: Antti Ukkonen