Kari-Jukka Koivistoinen joi kaksivuotiaana korkillisen Ukko-olutta ja päätyi oluenvalmistajaksi

Kotka Steam Breweryn perustaja ja toimitusjohtaja Kari-Jukka Koivistoinen on aina ollut olutmies ja pitkään merimies. Merellisyys ja lokkien kirskuna ovat hänen sydäntään lähellä. Nyt hän valmistaa oluita, joiden etiketissä komeilee lokki, joka luulee olevansa kotka.

Kotka Steam Breweryn tuotantotiloissa kohisee ja suhisee. Terästankeissa valmistuu merellisen raikkaita oluita, joita valikoimissa on yhdeksän sekä lisäksi kausioluet. Syksyllä 2017 toimintansa aloittanut pienpanimo jatkaa Kymijoen rannalla jo vuonna 1895 alkanutta oluenvalmistusperinnettä.

Kari-Jukka Koivistoinen syntyi Kotkassa. Suvun miehet olivat innokkaita Ukko-oluen ystäviä. Nyt hän asuu aivan Kotkan Höyrypanimon naapurissa. Väliin mahtuvat muun muassa vuosikymmenien kierrokset maailman merillä. Olut on kiinnostanut Koivistoista aina.

 – Kaksivuotiaana kuulemma intin niin kauan haluavani olutta, että minulle ennettiin korkillinen juotavaksi. Olut oli tietenkin Ukko-olutta, jota valmistettiin vuoteen 1967 asti Kotkan Höyrypanimossa kotini lähellä, Koivistoinen muistelee.

Olutta Koivistoinen on maistellut eri puolilla maailmaa. Hän lähti laivakokiksi 17-vuotiaana.

– Tutustuin eri maiden ruoka- ja etenkin olutkulttuureihin ja erilaisiin makuihin. Oluen valmistuskin kiehtoi jo tuolloin.

Vuonna 1995 Koivistoinen kuuli Mustialan maatalousoppilaitoksen vastaperustetusta pienpanimomestari-koulutuslinjasta ja haki mukaan. Samalla hän kävi puuseppäkoulun, jotta oppisi tekemään oluttynnyreitä.

Pienpanimomestariksi Koivistoinen valmistui vuonna 1996 ja koki, ettei Kotka ollut vielä tuolloin valmis pienpanimolle. Koivistoinen työskenteli kokkina ravintoloissa ja laivoilla.

– Mielessä kyti palava halu sytyttää panimotoiminta Kotkaan. Vuonna 2018 Kotka Steam Brewery aloitti toimintansa.

Koivistoiselle olutpanimon sijainti historiallisessa Kotkan Höyrypanimon rakennuksessa on merkityksellistä.

– Muistan tämän kiinnostavan rakennuksen hyvin lapsuudestani, kävimme usein katsomassa tätä ensin perheen kanssa ja myöhemmin kaveriporukalla.

Kotkassa on viehätysvoimaa, jota Koivistoinen ei osaa tarkkaan selittää.

– Meri ja meren tuoksu, lokkien kirskunta, ne ovat jotenkin ainutlaatuisia juuri Kotkassa.

Meri on läsnä myös Kotka Steam Breweryn oluissa, joiden makumaailmaa Koivistoinen kuvailee merellisen raikkaiksi.

 – Steam beer sopii hyvin kesän grilliruokiin. Albatross IPA pizzan kanssa ja huhtikuun lopussa lanseerattu uutuutemme, Ruotsinsalmen linnoituksen ja Kotkan historian kunniaksi nimetty Captain Marshall on hyvä valinta kalaruokien seuraksi.

Kaikki oluet ovat vegaanisia.

Merellisyyttä Koivistoinen on halunnut tuoda myös oluiden etiketteihin.

– Kiroilevasta siilistä tunnettu Milla Paloniemi loi meille Heiskasen, lokin, joka luulee olevansa kotka.

Heiskanen näyttää oluttölkkien kyljessä yhtä tyytyväiseltä kuin Koivistoinen olutpanimossaan.

Pitkään muhinut unelma on toteutunut. Maailmanvalloitusta Koivistoinen ei oluillaan suunnittele.  

– Tavoitteena on olla suomalaisen olutkulttuurin näkyvä ja kestävä valmistaja. Menestykseemme pääsee mukaan parhaillaan käynnissä olevan osakeannin kautta.