Idearikas ja energinen ravintoloitsija luo jatkuvasti uutta

Kotkalaiselta ravintola-alan yrittäjältä Niina Utterilta eivät lopu ideat eikä energia. Seitsemän vuoden aikana hän on yrittäjäpuolisonsa Niko Löyttysen kanssa luonut Kotkaan monta uutta ravintolamaailmaa, joista uusin on torin laidalla kesäkuussa 2021 avautunut Ravintola Tori.

Niina Utterin puhelin soi ja ilmoittaa viesteistä taukoamatta. Utter antaa puhelimitse henkilökunnalleen ohjeita niin kassan tilitysongelmissa kuin Sapokan satamasta Varissaareen liikennöivän Klippan-aluksen kyytiin tulevista tavaroista. Samalla hän antaa ruokaa Elsa-koiralle ja muistuttaa Ellen-tytärtä läksyjen teosta. Utter tekee tämän kaiken samanaikaisesti täysin rauhallisena ja kiireettä, ja on silti sataprosenttisesti läsnä myös haastatteluhetkessä.

Varissaaressa sijaitsee Utterin ja Löyttysen luotsaama kesäravintola Vaakku, jonka keittiön herkulliset annokset ja merellisen raikas tunnelma ovat saavuttaneet tärkeän sijan asiakkaiden sydämissä. Utterin käsissä Vaakku on kokenut todellisen muodonmuutoksen. Helsingin ravintola Königin kristallikruunujen alla ja Ruotsinsalmen taistelussa uponneesta St. Nikolai fregatista nostettujen tykkien keskellä lähes 360 asteen merimaisemaa ihaillessa on vaikea uskoa paikan olleen aiemmin synkkä olutravintola, jonka ikkunat oli teipattu lähes umpeen.

– Näin heti paikan mahdollisuudet ja uskon visiooni, vaikka muut epäilivät, Utter sanoo.

Lauseeseen tiivistyy hänen ydinolemuksensa yrittäjänä. Haasteet ovat Utterille korkeintaan pieniä hidasteita, jotka saavat yrittämään entistä suuremmalla höyryllä. Yrittäminen on poikkeuksetta johtanut myös onnistumiseen ja menestykseen.

– Muut näkevät riskejä, minä mahdollisuuksia, Utter tiivistää.

Utterin uusin lisäys Kotkan ravintolamaailmaan on Kotkansaaren keskustassa torin laidalla sijaitseva Ravintola Tori, joka tarjoilee välimerellisiä annoksia.

– Minua pyydettiin aluksi vain ideoimaan ravintolan sisustusta ja ilmettä.  Lähdin mukaan ja innostuin,  Utter kertoo.

 – Ajattelen torin keskeisenä kokoontumispaikkana ja halusin tuoda torille uutta elämää. Ravintola Torissa taas tuodaan tori-ilmapiiriä ravintolan sisälle. Ravintola on koko perheen ravintola, johon on helppo tulla viihtymään.

Kaikilla Utterin ravintoloilla on tarina, jossa on mukana pala historiaa. Historian havinaa on etenkin Ravintola Kotkan Klubissa, joka nykyään toimii lounas-, brunssi- ja tapahtumaravintolana. Klubin kätköissä on myös salaperäinen Salakapakka.

– On mainio kontrasti, että nyt ravintolan johdossa on nainen – paikassa, jonka perinteikkääseen herrakerhoon naiset pääsivät jäseniksi vasta yli sata vuotta yhdistyksen perustamisen jälkeen, Utter sanoo.

Ravintola Kotkan Klubi toimii Kotkan keskustassa Kirkkokadulla vuonna 1927 valmistuneessa kiinteistössä, jonka omistaa vuonna 1875 perustettu suomalaista klubiperinnettä vaaliva ja ylläpitävä Kotkan Klubi ry.

Utter on kartuttanut vahvan ammattitaitonsa käytännön työllä. – En ehtinyt käydä kouluja, aloitin ravintola-alan työt jo 17-vuotiaana. Nykyisin minua pyydetään myös luennoimaan ravintola- ja markkinointialan oppilaitoksiin. Ravintoloissani haluan työllistää ja tarjota mahdollisuuksia ammattitaidon kehittämiseen etenkin nuorille ja maahanmuuttajataustaisille työntekijöille.