Haminan joulukaupunki

Kymenlaakson maakunnan rannikolla sijaitsee Suomen tämänhetkisen lähimatkailun helmi: Haminan joulukaupunki. Lumoavaan joulumaahan ei ole edes pitkä matka, sillä paikan päälle ajaa omalla autolla Helsingistä noin puolessatoista tunnissa tai bussin kyydissä vähän yli kahdessa tunnissa. Tai jos matkaa jaksaa taittaa vähän mukavammin mutta pidempään, onnistuu se yhdellä junavaihdolla Kotkan tai Kouvolan rautatieasemien kautta.

Hamina on tunnettu niin varuskunta-, meri- kuin tattookaupunkina, Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaalin ollessa ehkä maakunnan tunnetuin tapahtuma. Vuonna 2020 listaan voi varmasti lisätä myös joulukaupungin, johon Haminan kaupunki on erityisesti panostanut tänä vuonna.

RAATIHUONEEN JOULUTORI

Haminan joulutori on ottanut visuaalisen inspiraationsa Tallinnan kuuluisasta joulutorista, paikallisen miljöön ollessa myös sisarkaupunkinsa kaltainen raatihuoneineen. Torin valoja voi ihastella uuden vuoden aattoon asti. Torilla sijaitsee kymmenkunta myyntimökkiä. Yrittäjiä nähdään laidasta laitaan, mutta pääpainotus on käsityöläisyydessä. Vallitsevan koronatilanteen mukanaan tuomat rajoitukset ovat sallineet kaupungille joulutorin mutta eivät markkinatapahtumaa. Torilla pyörii myös valaistu karuselli johon otetaan max. 10 henkilöä kerrallaan.

29.11.-20.12.2020

Osoite: Puistokatu 2, 49400 Hamina

Aukioloajat: ma-pe klo 14.00-20.00 la-su klo 10.00-16.00

HAMINAN LINNOITUKSEN IKKUNAJOULUKALENTERI

Haminan jo perinteeksi muodostunut joulukalenteri toteutuu talojen ikkunoissa ja joka päivä paljastetaan uusi luukku. Ikkunoiden visuaalisesta ilmeestä vastaa valosuunnittelija Marjut Kauppinen. Suurin kalenterikeskittymä sijaitsee Haminan pienen, ympyränmuotoisen keskuksen ympäröimällä puutaloalueella, mutta ikkunoita löytyy myös keskustan ulkopuolelta. Haminan kaupunki palkitsee ahkerimmat kalenterinbongaajat palkinnoin.

KAUPPIAANTALONMUSEO

Viime vuosisadan vaihteessa merkittävällä kauppakatu Kasarminkadulla seisoo vuonna 1841 valmistunut hirsirakennus. Kyseessä on kauppiasperhe Murajevin vanha kauppa joka avattiin museona 1970-luvun lopulla. Pienessä ja intiimissä museossa pääsee tutustumaan 1900-luvun alun suomalais-venäläiseen kauppiasperinteeseen sekä talon pihapiirissä asuneiden ja työskennelleiden käsityöläisten elämään. Museonhoitaja Taina Parikka ottaa vieraita vastaan museoon perinnepuvussa, paikka on yksityiskohtineen museonhoitajansa näköinen.

Joulunäyttely Suutarilan Tonttu-ukko 2.12.2020-3.1.2021

Osoite: Kasarminkatu 6, 49400 Hamina

Aukioloajat: 2.12.2020-3.1.2021 ke 14-18, to-su 12-16. Suljettu 24-26.12.2020 ja 1.1.2021

Pääsymaksu: 3 €/1,50€, keskiviikkoisin vapaa pääsy. Museokorttikohde

Kotisivu: https://www.visitkotkahamina.fi/kohteet/kauppiaantalomuseo/

VEHKA

Tuoreeltaan Haminan Bastionin linnoitukseen avattu ravintola Vehka juhli avajaisiaan 5.11.2020.

Yrittäjä ja kokki Teemu Suomalaisen pyörittämä ravintola tarjoaa laadukkaan ruoan lisäksi ajattomuuden ja kiireettömyyden tunnelmaa hektiseen arkeen. Ravintola sijaitsee Holvisto-nimisessä linnoituksessa jonka holvikaarikäytävien alla illallistaessa pääsee tunnelmaltaan muutenkin irrottautumaan arjen riennoista.

Sammalsydän yrityksen perustaja Salla Ukkonen vastaa ravintolan kukka-asetelmista. Yritys tarjoaa tiloissa myös workshoppeja, mutta keskittyy muuten tilauskukkapalveluihin, häihin, sesonkeihin ja vihersisustamiseen. Ravintolan ulkopuolen ja artistinurkan somistuksista vastaa paikallinen floristi Minna Harju joka vuonna 2012 perustettu yritys Viherkuutio on työllistänyt myös Ukkosta viimeisen vuoden verran.

Osoite: Raatihuoneenkatu 12, 49400 Hamina

Aukioloajat: to 16-22, pe 12-23, la 12-23 ja su 12-18

Kotisivu: https://juuret.net/

KIERROS

Wanhan ajan tyyliin pukeutunut kaupunkiopas Wilhelmina Nyman johdattaa meidät linnoituksesta Haminan keskustaan ja rapatun hirsitalon luo jota koristavat rokokoo-koristeet. Kyseessä on vanha apteekki jonka nimi muuttuu lähitulevaisuudessa Kajanderin taloksi. Wilhelmina on paikan entisen apteekkari Nymanin vaimo ja kierroksella voi kuulla Haminan historian lisäksi wanhan kansan parannuskeinoja, jotta ei aina tarvitsisi mennä apteekkiin!

SATUPALATSI BY JUKKA RINTALA

Viime kesänä muotitaitelija Jukka Rintala rakensi Haminan Raatihuoneelle näyttelyn. Nyt hän tekee tiimeineen näytteliään paluun: he ovat luoneet Tanelinkulmaan eli Konstantin Aladinin kaupunkipalatsiin talvisen satumaan Pähkinänsärkijän hengessä. Rintala itse on paikalla ja opastaa ystävälliseen sävyyn vieraita valottaen näyttelyn ja loistokkaiden pukuluomustensa taustoja.

Rintalan töiden ihastelua voi jatkaa paikallisessa sisustusliike 7on:issa. Lisäksi Konditoria Huovilasta voi ostaa Rintalan ideoiman, mutta yrityksen kehittelemän kausituoteleivoksen.

Satupalatsi 29.11.-30.12.2020

Osoite: Fredrikinkatu 1, 49400 Hamina

Aukioloajat: ti-pe 18-12, la-su 10-16 (Jukka Rintalan pop-up myymälä la-su raatihuoneen aulassa)

Kotisivu: https://www.visitkotkahamina.fi/yleinen/tunnelmoi-satupalatsissa-jukka-rintalan-pukujen-loisteessa/

Osoite: Fredrikinkatu 7, 49410 Hamina

Aukioloajat: ma-pe 10-18, la 10-14

Kotisivu: https://www.sevenon.fi/

KONDITORIA HUOVILA

Vuonna 1966 Haminan kauppahallissa aloittanut Konditoria Huovila Oy siirtyi nykyiselle sijainnilleen Fredrikinkadulle vanhan ”Tanelinkulman” pohjakerrokseen, osittain tiiliholvisiin kellaritiloihin vuonna 1977. Konditoria laajeni myös kahvilaksi kun tilan väliseinä puhkaistiin vuonna 1994. Konditorian päätuotteita ovat täyte- ja voileipäkakut, pikkusuolaiset ja kahvileivät.

Kahvilassa voi myös nähdä Helsingin tuomikirkon kakkuversion joka toi yritykselle konditoorikilpailun jaetun ykkössijan vuonna 2000. 20 vuotta vanhaa kakkua on toki ajan mittaan ”huollettu” mutta marsipaanista ja sokerimassasta tehty luomus pysyy vielä yllättävän hyvin pystyssä!

Osoite: Fredrikinkatu 1, 49400 Hamina

Aukioloajat: Kahvila: ma-pe 8-17 ja la 8-14, Myymälä la 8-14 (joulunajan lisäykset aukioloaikoihin kotisivuilla)

Kotisivu: https://konditoriahuovila.com/

Kuvat ja teksti: Aava Gröhn