Ammattijalkapalloilija kehuu Kotkan hyviä liikuntaharrastusmahdollisuuksia

Jalkapalloilija Johannes Laaksonen aloitti jalkapallouransa jo ala-asteella Kotkassa. Jalkapallosta tuli ammatti, joka vei pelaamaan myös Norjaan. Viime vuonna Laaksonen palasi synnyinkaupunkiinsa Kotkaan, jossa hänen mielestään on parasta meren läheisyys ja hyvät liikuntamahdollisuudet.

Johannes Laaksonen saapuu tapaamiseen Sapokan satamaan suoraan treeneistä.

– Parhaimpia asioita Kotkassa on meren läheisyys. Meri tekee Kotkasta Kotkan, Laaksonen sanoo.

Kalastus on hänelle tärkeä harrastus ja siihen Kotka on täydellinen paikka.

– Veneilyä en ehdi nyt harrastaa niin paljon kuin haluaisin, mutta pieniä venematkoja teen aina kuin mahdollista. Nuoruudessa vietin enemmän aikaa veneillen.

Aika on ammattiurheilijalla kortilla. Peruskuntokaudella tammikuusta huhtikuuhun aikataulu on pelikauttakin tiiviimpi eli viikossa on seitsemästä yhdeksään treenikertaa.

– Aamu alkaa treenillä eli puntti- tai lajiharjoittelulla, sitten lounas, uudet treenit, päivällinen, kuntosali tai juoksu tai lajiharjoittelu, Laaksonen kuvailee päivärytmiään.

Mielikuva urheilijoiden kosteista juhlista on vahva eikä täysin vailla todellisuuspohjaa.

– Toki juhlatkin kuuluvat elämään, mutta kaikki mitä tekee kentän ulkopuolella vaikuttaa lopputulokseen. Ammattiurheilijana vietän hyvin kurinalaista elämää ja tiedostan olevani esikuva nuorille, jotka seuraavat edustusjoukkueen pelaajia tarkkaan, Laaksonen sanoo.

Nuorille hän haluaa viestiä, ettei mikään tule ilmaiseksi, menestyksen taustalla on kovaa työntekoa ja vain työnteko ratkaisee.

Laaksoselle tinkimätön työnteko on tuonut menestystä. Jalkapallon pelaamisen hän aloitti ala-asteella Kotkassa, kun häntä pyydettiin mukaan treeneihin.

– Kun ensimmäisen kerran pelasin KTP:n edustusjoukkueessa 17–18-vuotiaana, tajusin että kun tässä pärjään ja selviydyn, tästä voi tulla ammatti, Laaksonen sanoo.

Silloisesta KooTeePeestä Laaksonen siirtyi Seinäjoelle SJK:hon, sitten menestystä kertyi.

– Tuli voitettua melkein kaikki mitä voi voittaa. Senkin jälkeen on näytettävä itselleen, että voi pelaajana kehittyä, Laaksonen summaa.

Seurajoukkueessa Laaksosen ansiolistalla ovat muun muassa Suomen mestaruus 2015, SM-hopea 2014, SM-pronssi 2016 ja sekä Suomen Cupin voitto 2016. Vuonna 2014 Laaksonen nimettiin vuoden liigatulokkaaksi ja jalkapallotoimittajien tähdistöjoukkueeseen.

Ammattilaisuraa Laaksonen näkee olevan edessä enintään kymmenen vuotta. Sen jälkeen hän toivoo työllistyvänsä urheilun pariin.

– Haluaisin opiskella fysioterapeutiksi. Ravintovalmentajan paperit minulla jo on, erityisesti urheilijana ravinto kiinnostaa.

Laaksonen ehti olla Kotkasta poissa kahdeksan vuotta. Hän ei koe kaupungin muuttuneen poissa ollessaan kovin suuresti.

 – Meripäivät tietenkin on Kotkan ison ja tunnetuin juttu ja on iso aukko, kun niitä ei ole nyt voitu järjestää.

Kotka tunnetaan ”ahtaajafutiksesta”. Laaksosen mukaan tällä viitataan sekä siihen, että monet pelaajat ovat olleet Kotkan satamassa töissä, mutta myös pelitapaan; ”taistellaan, raadetaan, revitään”.

Veikkausliigassa pelaava FC KTP pelaa kotijoukkueensa Arto Tolsa -areenalla. Kotkalainen, vuosina 1945–1989 elänyt Arto Tolsa oli aikansa parhaimpia suomalaisia jalkapalloilijoita ja ensimmäisiä suomalaisia jalkapalloa ulkomailla ammatikseen pelaavia.

– Arto Tolsa on merkittävä osa kotkalaista futishistoriaa. Myös Teemu Pukista voimme olla ylpeitä.