Aisti kevään herääminen ja koe lintujen soidinmenojen konsertti Valkmusan kansallispuistossa

Valkmusan kansallispuiston pitkospuureitillä pääset keskelle aitoa suoluontoa. Jos maalis-huhtikuussa riittää yöpakkasia, aamuvarhaisella Valkmusassa on hyvät hiihtomahdollisuudet, päivällä hanki voi jo upottaa.

”Maaliskuussa suolla soidintavat teeret, joiden pulputtavaa soidinääntä kuulee jo aamuvarhaisesta. Kiikarit kannattaa ottaa mukaan ja pysyä polulla, ettei häiritse eläimiä”, kertoo Metsähallituksen suunnittelija Markus Keskitalo. Teerien soidin huipentuu paritteluun vapun tienoilla.

Lintujen soidinmenoa nähdäkseen ja etenkin kuullakseen kannattaa suolle suunnata anivarhain aamulla.

”Ensimmäiset valoisat tunnit auringonnousun jälkeen ovat parhaat lintujen tarkkailuun. Silloin kansallispuistossa on myös vähemmän väkeä kuin keskipäivällä”, Keskitalo sanoo.

Valkmusan pitkospuureitin varrelle näkyy muun muassa luontotornista alueella pesivien kalasääskien pesään. Keskitalo muistuttaa, että on tärkeää taata kaikille linnuille pesimärauha.

”Kalasääskien lisäksi muun muassa kuovit, joutsenet, kurjet ja töyhtöhyypät ovat suoalueella keväällä yleisiä lajeja”, Keskitalo kertoo.

Valkmusan 2,3 kilometrin mittainen pitkostettu rengasreitti sopii hyvin aloittelijoillekin. Reitti kulkee vaihtelevassa suomaastossa. Moronvuoren tuvalle vievä kahden kilometrin reitti on metsäisempi. Tuvalta palataan samaa tietä takaisin parkkipaikalle.