Mobile Menu

Varissaari

Saaristo
  • varissaari pieni.jpg
  • Saaristoliikenne Kotka-Hamina
  • varissaari
  • Varissaari, Kotka
  • Varissaari, Kotka

Varissaari on yksi Kotkan edustan vanhoista linnoitussaarista, sijaiten vain 10 minuutin merimatkan päässä Sapokasta. Saarella on kesäravintola, jonka ikkunoista  avautuu mahtavat näkymät Ruotsinsalmen v. 1789-90 meritaistelujen vesialueille. Muistona ajasta ovat nähtävillä uponneesta fregatti St. Nikolaista nostetut laivanosat ja tykit. Varissaari on suosittu ulkoilusaari ja siellä on myös uimaranta, grillipaikka ja beach volley -kenttä.
Säännöllistä reittiliikennettä ajetaan kesäisin Sapokan satamasta. M/S Klippan-aluksen aikataulut: www.varissaari.com

Kesäravintola Vaakku

Varissaaren ravintola on kokenut upean päivityksen ja se palvelee nimellä Ravintola Vaakku. Ravintola Vaakku hurmasi avajaiskesänään kaikki saarivieraat. Varissaaren palveluvalikoima laajeni entisestään, kun rantaan avattiin juhannuksena uusi terassiravintola Rento Bar & Lounge, joka täydentää pääravintolan tarjoamaa.

Kesäravintola Vaakku vastaa myös saaristokuljetuksista Sapokka-Varissaari välillä ja m/s Klippan-alus kulkee kesäaikaan ravintolan aukioloaikojen mukaisesti siten, että lähdöt Sapokasta aina tasatunnein ja saaresta takaisin 20 min. vaille. 

HISTORIA

Pitkänomaiseen Elisabethin linnakkeeseen kuului kaksi puolipyöreää ja kaksi kulmikasta puolustusrintamaa, joita muurit yhdistivät. Sisäpuolelle rakennettiin kasarmi, vartiotupa ja ruutikellari. Linnoitus pystyi hallitsemaan lähes koko sitä ympäröivää merialuetta. Linnoitus tuhoutui Krimin sodassa, mutta valleja on kunnostettu viime vuosina.

Linnoitus kuuluu osana Ruotsinsalmen merilinnoitukseen ja se on saanut nimensä Venäjän keisarinna Elisabet Petrovnan mukaan (hallitsijana 1741-62). Fort Elisabeth on linnoituksena epäsäännöllinen, rantaviivaa mukaileva ja Kotkansaaren suuntaan avoin linnoitus. Se rakennettiin Ruotsinsalmen ensimmäisen rakennuskauden aikana v. 1790-96 alun perin kahdelle pienelle saarelle.

Yhdessä Kukourissa sijaitsevan Fort Slavan kanssa se suojasi lännestä ja etelästä Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä.
Saarille rakennettiin myös sotilaskasarmi, vartiotupa, erilaisia vajoja sekä kuulien kuumennusuuni ja ruutikellari, jonka rauniot ovat yhä edelleen olemassa.  Linnoitus lakkautettiin jo 1800-luvun alkupuolella ja vähitellen saaresta muodostui kotkalaisten virkistysalue.

Linnoituksen eteläisimmän tasanteen päällä oli 1800-1900-luvun taitteessa Kotkan pursiseuran paviljonkirakennus.

Saaren suosiota eri aikoina kuvastaa hyvin erilaisten kalliohakkausten suuri määrä.  Vanhin vuosiluku on ’1788’ eli vuosi, jolloin ns. Kustaan sota alkoi. Seuraava vuosiluku on ’1796’, jolloin linnoitus pääpiirteissään valmistui.
1900-luvun alun kautta kuvaavat erilaiset vaakuna- ja laiva-aiheet eri puolilla saaren kallioita; vaakuna aiheet kuvaavat hyvin ajanjakson erilaisia intressipiirejä: leijonavaakunoita ja kaksipäisiä kotkia.  Nuoremmat kalliohakkaukset edustavat 1940- ja 1960-lukua

Viime sotien aikana linnoitusvallien päällä oli ilmatorjuntapatteri, jonka muistoksi paikalle on myöhemmin tuotu tuosta ajasta muistuttavia tykkejä. 1960-luvulla linnoituksen koillispäähän, muurien sisään rakennettiin ravintola, joka on edelleen samalla paikalla.

Saaren itäpäähän pystytettiin vuonna 1940 Henrik Bruunin suunnittelema Ruotsinsalmen toisen meritaistelun 1790 muistomerkki.

Katso myös