Vaikutu ihmiskohtaloista Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä Merikeskus Vellamossa

Yksittäisten ihmisten kohtalot suurvaltojen taistelussa ovat huomion kohteena Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä. Hevosten kaviot kopsuvat, kahvikupit kilisevät keittiössä, kissa naukuu kujalla. Kun suljet silmäsi voit kuvitella olevasi 1700-luvun lopun Kotkansaarella, jossa asui lähes 10 000 ihmistä Ruotsinsalmen linnoituksessa. Näyttelyn ääni- ja valoefektit luovat aidon tunnelman niin vedenalaisesta laivahylkyjen hautausmaasta kuin linnoituksen arjesta. Näyttely antaa suurvaltojen sodille ihmisen kasvot ja muistuttaa, ettei sodassa ole koskaan voittajia.

”Elämyksellinen kokonaisuus, jonka osia ovat esimerkiksi linnoituksen pienoismalli, ihmisten tarinat, äänet ja valot, interaktiivisuus”, tiivistää näyttelyvieraiden mieleenpainuvimpia kokemuksia Merikeskus Vellamon tiedottaja Marja Puukka.

Näyttelyn sisääntulotilaan on loihdittu merenalainen tunnelma, joka on niin aito, että se saa melkeinpä pidättämään hengitystä. Huoneen keskellä ”kelluu” hylkyinstallaatio, jonka massiivitammipuiset osat ovat peräisin 1700-luvun lopun meritaisteluissa uponneista laivoista.

Näyttelyn pienoismallin ajateltiin olevan etenkin lasten suosikki mutta sen äärellä viihtyvät aikuisetkin. Pienoismallin infotaulusta voi lukea niin linnoituksen asukkaista kuin rakennusten kohtaloista. Linnoituksen lähes täydellinen tuho vuonna 1855 Krimin sodassa on pienoismallin vaikuttavin esitys tulenlieskoineen ja savuineen.

Näyttelyn kohokohtia ovat myös Savua aalloilla -virtuaaliesitys ja interaktiivinen sukellusseinä, jossa hauki toimii oppaana sukelluksella St.Nikolai -fregatin uumeniin.

Lue lisää: