Monipuolinen Itärannikko houkuttelee kokousmatkailijoita: “Paras seminaari ikinä"

Helsingin Yksityisoppikoulut ry:n vuosittainen seminaari järjestettiin keväällä onnistuneesti Kotkassa. Positiivinen kokemus poiki paitsi suitsutusta paikallisille toimijoille myös uusia alueeseen ihastuneita matkailijoita.

Merellinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien päässä. Loistavat paikalliset palvelut ja puitteet niin seminaareille, kokouksille kuin muille yritystapahtumille. Iloinen ja sydämellinen palvelu sekä kiinnostavia ja hieman tuntemattomiakin nähtävyyksiä. Tällaisia asioita korostavat Kotkan, Haminan ja Loviisan seudulla vierailevat yritysryhmät, joiden määrä on viime kuukausien aikana ollut kasvussa. Kävijäpalautteiden mukaan kokousmatkailukohteena seutu palvelee ryhmiä koosta riippumatta ja tarjoaa hyvät puitteet arjesta irtautumiselle sekä seminaarin tai kokouksen aiheisiin uppoutumiselle. 

Positiivisen kokemuksen alueen kokousmatkailupalveluista sai myös Helsingin Yksityisoppikoulut ry eli Hyry, jonka kaksipäiväinen seminaari järjestettiin keväällä Kotkassa. Vuosittaisen seminaarin tarkoitus on tuoda yksityiskoulujen opettajia ja henkilökuntaa yhteen sekä tarjota heille täydennyskoulutusta ajankohtaisista aiheista. Samalla osallistujat verkostoituvat keskenään aineryhmätapaamisissa sekä itse valitsemissaan aktiviteeteissa ja illanvietossa. Hyryn seminaarin järjestelyistä vastasi kotkalainen matkailuyritys Kristina Cruises, joka toteuttaa erityisesti yritysryhmien tapahtumapaketteja seudulla. Kristina Cruisesin tavoitteena on, että asiakas voi lunastaa kaikki haluamansa palvelut saman katon alta nopeasti ja vaivattomasti alueen upeita mahdollisuuksia hyödyntäen.   

– Tehtävänämme oli järjestää Yksityiskoulujen liitolle kahden päivän laadukas ja kokonaisvaltainen seminaaripaketti. Tavoitteena oli toteuttaa tapahtuma “yhden luukun” periaatteella ja luoda edellytyksiä sille, että Kotkan seutu koetaan jatkossakin potentiaalisena kokous- ja seminaarimatkailukohteena isommillekin ryhmille, kertoo tuotantojohtaja Birthe Suni Kristina Cruisesilta.

Kotka valikoitui seminaarin tapahtumapaikaksi hieman sattumalta, mutta ylitti osallistujien odotukset. Hyryn toimistonjohtaja Siru Moisalan mukaan etsinnässä oli sopiva kohde alle kahden tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Muita kriteerejä olivat majoitus reilulle kahdellesadalle osallistujalle sekä virkistys- ja kulttuuriohjelman mahdollisuus.

– Saimme loistavan, valmiiksi mietityn kokonaispaketin Kristina Cruisesilta ja päätimme tarttua tilaisuuteen, Moisala kertoo.

Hyryn tavoin useiden kokousmatkailijoiden palautteissa korostuvat varausprosessin mutkattomuus sekä se, että alueen tapahtuma- ja majoituspaikat ovat helposti saavutettavissa ja sijaitsevat lähellä toisiaan. Lisäksi moni alueen kokousmatkailija on kiinnostunut seudun aktiviteeteista ja oheisohjelmasta kokous- ja seminaariohjelman lisänä. Moisala kehuu erityisesti seminaaripaikkana toiminutta Merikeskus Vellamoa sekä tapahtuman organisointia ja järjestelyitä. 

– Palaute on ollut kiittävää ja moni on kehunut seminaarin olleen paras Hyry-seminaari ikinä! Merikeskus Vellamo oli hieno paikka toteuttaa tapahtuma ja opastettu kierros näyttelyssä keräsi hyvin väkeä. Tapahtuman järjestelyt ja aikataulutus oli huolella mietitty niin, että 200:n osallistujan siirtyminen paikasta toiseen onnistui hyvin.

Sekä Moisala että Suni uskovat positiivisen seminaarikokemuksen poikineen myös uusia potentiaalisia Kotka-matkailijoita. 

Kotka on loistava, monipuolinen kaupunki järjestää tilaisuuksia. Kulttuuria, puistoja, historiaa, merellisyyttä. Kaikki kohteet ovat lähellä. Moni osallistuja ei ollut käynyt Kotkassa aiemmin, ja kuulinkin usealta osallistujalta, että aikovat tulla perheen kanssa tutustumaan kaupunkiin paremmin kesällä, Moisala kertoo.

Kokeneellekin järjestäjälle avain onnistuneeseen tapahtumaan on Sunin mukaan asiakkaan tarpeen kuuntelu ja ymmärrys. Erityisesti alueen alihankkijoiden kanssa kommunikaation on oltava sujuvaa. Kotiseudustaan Suni tuntee vahvaa ylpeyttä ja kannustaa yrityksiä hyödyntämään ja tutustumaan alueen palveluihin myös kokousmatkailun tarpeisiin. 

– Asiakkaan kuunteleminen ja oikeaan tarpeeseen vastaaminen on varmasti kaiken avain. Onnistuminen syntyy aina yhteistyöstä ja hyvästä vuorovaikutuksesta. Olen ylpeä kotipaikkakuntani toimijoista. Meillä osataan arvostaa asiakasta ja olla joustavia.

Hyryn onnistunut ja korkeatasoiseksi kehuttu seminaari on loistava esimerkki siitä, että kokousmatkailun tulevaisuuden näkymät Itärannikolla ovat valoisat. Siitä huolimatta kehitystyötä tehdään edelleen taukoamatta myynnin edistämiseksi. Seudun tunnettuuden lisäämiseksi pyritään alueella järjestämään erilaisia ja eri ryhmille sopivia tapahtumakokonaisuuksia, kuten tutustumismatkoja, räätälöityjä asiakastilaisuuksia, myyntitapahtumia ja messuja. 

Lämpimästi tervetuloa Itärannikolle!