Merenrantatunnelma houkuttelee Kaakkoisrannikolle - Tutkimustietoa matkailukohteista

Tuoreen Taloustutkimuksen kotimaan matkailututkimuksen mukaan Kaakkoisrannikon matkakohteet houkuttelevat matkustamaan ensisijaisesti merenläheisyytensä vuoksi. Tutkimusta varten haastateltiin yli 3000 suomalaista. 

Tutkimus pureutui Suomen kaupunkien ja kuntien tunnettuuteen ja vetovoimaisuuteen matkailukohteina. Raportista voimme tarkastella myös Kaakkoisrannikon kolmen suurimman kaupungin Kotkan, Haminan ja Loviisan tuloksia. Vastaajat kokivat, että kaikissa näissä kaupungeissa on kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Alueet tunnetaan erityisesti merenläheisyydestään, historiallisista vierailukohteistaan ja paikallisesta omaleimaisuudestaan.

Kotkan erityispiirteiksi nousee se, että kaupungissa on kiinnostavaa, elämyksellistä koettavaa ja nähtävää. Valtaosa vastaajista yhdisti Kotkan merenläheisyyteen, ja sen erityispiirteinä nähtiin venesatama ja festivaalit. Haminan erityispiirteinä tunnistettiin merenläheisyys ja historialliset rakennukset. Hamina nousee lisäksi omassa kokoluokassaan (20 000 – 30 000 asukasta) kolmen parhaan joukkoon sekä houkuttelevimpien että arvostetuimpien matkailukaupunkien listalla. Loviisasta vastaajat tiesivät sen historialliset nähtävyydet, museot, venesatama ja paikallinen omaleimaisuus. Lisäksi tiedettiin, että sinne on helpot kulkuyhteydet.

Yleisessä tunnettuudessa Kaakkois-Suomen kaupungit ja kehitysyhtiö Cursor joutuvat kuitenkin vielä tekemään paljon töitä verrattuna maan muihin lomailukohteisiin.  ”Markkinoinnin toimenpiteet ovat tärkeä osa matkakohteen tunnettuuden nostamisessa. Tämä on pitkäjänteistä työtä, jonka tueksi tutkimus antaa hyvää lisätietoa. Johdamme tiedolla ja suunnittelemme markkinointitoimenpiteet niin, että olisimme jatkossa entistä kiinnostavampi matkakohde. Olemme kuitenkin vain reilun tunnin päässä pääkaupunkiseudusta.” Kertoo Cursorin matkailujohtaja Kati Paasi. 

”Tuleva kesä tulee olemaan kovan kilpailun kesä. Kaikki Suomen alueet kilpailevat kotimaisista matkailijoista. Visit Kotka-Hamina tulee panostamaan siihen, että menestyisimme kilpailussa hyvin. Markkinoinnin osalta panostamme erityisesti sisällölliseen markkinointiin, tehokkaaseen ja jatkuvaan vaikuttajamarkkinointiin, digitaalisiin kohdennettuihin markkinointikampanjoihin ja ansaitun näkyvyyden tavoitteluun. Teemme myös yrittäjien kanssa yhteismarkkinointitoimenpiteitä, eli markkinoimme matkakohdetta ja matkailutuotteita yhdessä. Lisäksi pian ilmestyy matkailijaa inspiroiva esite ja kartta. Näitä tulee jakoon ympäri seutua, eri pisteisiin. Ja uutena tälle kesälle on myös digitaalinen kauppa visitkotkahamina.travel, josta matkailija voi ostaa alueemme elämyksiä, majoitusta tai myös paketoida itselleen sopivan matkakokonaisuuden. Tämä uraauurtavan digitaalinen palvelu lisää alueemme saavutettavuutta, mutta myös tunnettuutta.” Jatkaa Cursorin matkailujohtaja Kati Paasi.

Taloustutkimuksen Suomi tänään – Kaupungit ja kunnat matkailukohteina (4/2021) -tutkimus valottaa korona-ajan vaikutuksia kotimaan matkailuun. Sen mukaan jopa puolet suomalaisista aikoo matkustaa kotimaassa vielä tämän vuoden aikana, vaikka koronatilannetta ei saataisi haltuun. Vastaajien mukaan mökkeillä voi turvallisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Jos tilanne paranee, yli 70 % suomalaisista aikoo matkustaa kotimaassa 2021. Kotimaan matkailu on siis kokemassa jo toista perättäistä huippuvuottaan.

Majoittajayrittäjät ovat Kaakkois-Suomen alueellakin kehittäneet poikkeusoloihin sopeutumisstrategioita. Monissa paikoissa pääset sisään majoitustilaasi kohtaamatta muita ihmisiä esimerkiksi sähköpostiisi toimitettavalla koodilla. Hotelliaamiaisen voi viedä omaan huoneeseensa ja vesistön äärellä sijaitseva mökkiviikonloppu korvaa kylpyläloman. Kotimaan matkailu voi olla turvallista, kun oikeisiin asioihin kiinnitetään riittävästi huomiota ja paikasta toiseen liikutaan omalla autolla.

Katso koonnit Kotkan, Haminan ja Loviisan tutkimustuloksista. (Taloustutkimus 4/2021 Suomi tänään)

Varaa matkallesi elämyksiä verkkokaupastamme

Tutustu alueen nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin

Tutustu alueen ravintoloihin

Tutustu alueen tapahtumiin

Tutustu alueen majoitustarjontaan

Lue ajankohtaisia uutisia alueeltamme