Aino A. - Alvarin Varjosta

Yksi Itärannikon kesän kohokohtia on ehdottomasti Kotkan Sunilassa järjestettävä Aino Marsio-Aalto, Alvarin varjosta -näyttely 15.6.-31.7.

Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat Kotkan Sunilan sellutehtaan ja sen työntekijöiden asunnot 1930-luvun loppupuoliskolla. Pariskunnan laajin toteutunut suunnittelutyö kiiri maailmanmaineeseen mm. Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä. Tänä päivänä Sunilan asemakaavalla suojeltu metsäinen lähiö on aloittanut matkan kohti mahdollista maailmanperintökohde-statusta yhdessä 12 muun suomalaisen Alvar Aalto -kohteen kanssa.

Aino Marsio-Aalto oli monipuolinen ja erittäin perusteellinen suunnittelija, jonka päämielenkiinto oli sisustussuunnittelussa. Hän jäi usein kuitenkin tarpeettomasti kuuluisan miehensä varjoon. Tunnetuimmat Aino Aallon sisustuksista ovat Villa Mairea ja Savoy-ravintola sekä ensimmäiset Artekin liikehuoneistojen sisustukset.

Nyt esillä oleva, keräilijä Pertti Männistön hallussa oleva kokoelma on laajin Aaltojen tuotantoa esittelevä yksityiskokoelma. Se käsittää yli tuhat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa esinettä: huonekaluja, valaisimia, lasia sekä sisustusdetaljeja. Kokoelmassa on tuttujen muotoilun klassikoiden ohella useita harvinaisuuksia. Sunila onkin designista innostuneelle varsinainen aarreaitta ja vetää puoleensa alan harrastajia ympäri maailman.

Upeaa näyttelyä odotellessa voit perehtyä aiheeseen tutustumalla Visit Sunilan ja Pro Sunilan verkkosivuihin ja lukemalla juuri Kotka-palkinnon pokanneen Jari Järvelän kirjan Aino A., Täysivaltaista kokemusta etsivälle suosittelemme yöpymistä Sunila-tunnelmassa. Tässä kolme vaihtoehtoa:

Tulehan myös 5.6. niin pääset kuulemaan myös Ainolle! -konsertin – niin ikään Kotkan Sunilassa.

Itärannikolla riittää tekemistä ja näkemistä!