Alvar Aallon Sunila

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Sunila on myös Alvar Aallon laajamittaisin toteutunut suunnittelutyö. Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta asuinalueineen tuli Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Laajasta ja yhtenäisestä asuinalueesta Kotkan Karhulassa tunnistaa Aallon käsialan heti sinne saapuessaan.

Sunilan alueen kruunu, vuonna 1937 valmistunut tehtaanjohtajan asuintalo Kantola meren rannalla, on nykyisin vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Kantola edustaa Alvar Aallon funkkistyyliä puhtaimmillaan ja siinä on noin 450 neliötä kahdessa kerroksessa.

Sunilassa valkoiseksi maalatut rakennukset tummaa puuta olevine yksityiskohtineen ovat yhtä ympäröivän luonnon kanssa. Asemakaava perustuu rakennusten vapaaseen sijoitteluun maastossa, minkä ansiosta asunnoista avautuvat vapaat näkymät luontoon. Sunilaa kutsutaan syystäkin Suomen ensimmäiseksi metsäkaupungiksi.

1900-luvun puolessa välissä tehdasyhdyskunta eli kukoistuksensa kautta. Yhtiö työllisti ja vuokrasi asunnot, mutta huolehti väestään myös muutoin tarjoten lasten päivähoitoa ja harrastustoimintaa. Nykyisin Sunila on kuin mikä tahansa asuinalue, mutta tunnistettava arkkitehtuuri ja tarinat menneistä ajoista muistuttavat sen ainutlaatuisesta historiasta.

Sunila sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Kotkan keskustasta. Se on sopiva retkikohde vaikkapa pyöräillen – kesällä kannattaa pakata matkaan eväät ja uintivarusteet, sillä aivan Sunilan kupeessa sijaitsee upea mäntykankainen Äijänniemen uimaranta.