Aino ja Alvar Aallon Sunila

Kotkassa sijaitseva arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Sunila on arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneen matkailijan mekka. Se on Kotkan, Haminan ja Loviisan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde ja Alvar Aallon laajamittaisin toteutunut suunnittelutyö. Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta asuinalueineen tuli Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Laajasta ja yhtenäisestä asuinalueesta Kotkan Karhulassa tunnistaa Aallon käsialan heti sinne saapuessaan.

Asemakaavalla suojeltu Sunilan tehdasalueen kokonaisuus käsittää tehtaanjohtajan asuintalo Kantolan ja rantasaunan, 12 rivi- ja kerrosasuintaloa sekä muotokieleltään mielenkiintoisia huoltorakennuksia. Sunilan alueen kruunu, vuonna 1937 valmistunut meren rannalla sijaitseva Kantola on nykyisin vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Kantola edustaa Alvar Aallon funkkistyyliä puhtaimmillaan ja siinä on noin 450 neliötä kahdessa kerroksessa. Se toimi 1980-luvulle saakka Sunilan tehtaan johtajan edustuskotina. Kantolassa on nähtävissä Alvar Aallon suunnittelun kokonaisajattelu ja muotokielen tyypilliset elementit. Se on vuokrattavissa kokousten, koulutusten ja erilaisten tapahtumien järjestäjille, ja siellä on myös neljä makuuhuonetta, jotka toimivat erikseen sovittaessa majoitustiloina. Kantolassa halutaan säilyttää kulttuuriperintöä vastuullisin keinoin, ja tästä työstä heille on myönnetty vastuullisen matkailun sertifikaatti.

Sunilassa valkoiseksi maalatut rakennukset tummaa puuta olevine yksityiskohtineen ovat yhtä ympäröivän luonnon kanssa. Asemakaava perustuu rakennusten vapaaseen sijoitteluun maastossa, minkä ansiosta asunnoista avautuvat vapaat näkymät luontoon. Sunilaa kutsutaan syystäkin Suomen ensimmäiseksi metsäkaupungiksi.

1900-luvun puolessa välissä tehdasyhdyskunta eli kukoistuksensa kautta. Yhtiö työllisti ja vuokrasi asunnot, mutta huolehti väestään myös muutoin tarjoten lasten päivähoitoa ja harrastustoimintaa. Nykyisin Sunila on kuin mikä tahansa asuinalue, mutta tunnistettava arkkitehtuuri ja tarinat menneistä ajoista muistuttavat sen ainutlaatuisesta historiasta.

Sunila sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Kotkan keskustasta. Se on sopiva retkikohde vaikkapa pyöräillen – kesällä kannattaa pakata matkaan eväät ja uintivarusteet, sillä aivan Sunilan kupeessa sijaitsee upea mäntykankainen Äijänniemen uimaranta. Sunilassa majoitut esimerkiksi Aalto Apartments Sunilan asunnoissa tai Guesthouse Lokinlaulussa.

Katso lisätietoja ja majoitusvaihtoehdot Visit Sunilan verkkosivuilta.