Saaristoretket idyllisiin kalastajakyliin

Itäisen Suomenlahden saaristo Kotkan, Haminan, Pyhtään ja Virolahden edustalla tarjoaa kaunista luontoa, romanttisia kalastajakyliä ja historiallisia linnoitussaaria. Kotkan Sapokan ja Kuusisen satamista on lyhyt venematka alueen lähisaariin, joihin pääset joko yhteysaluksilla tai tilausajon kyydissä. Myös suositut RIB-venesafarit ovat mahtava tapa viettää päivää Kotkan kauniissa saaristossa. RIB-veneajelun voit tilata Ravintola Vaakusta Varissaaresta tai Kotkan Saaret Oy:ltä. Meriset järjestää puolestaan risteilyjä Tammioon ja Ulko-Tammioon.

Haapasaari Kotkan saaristossa.

Kaunissaari

Kaunissaari on Pyhtään saarista varmasti tunnetuin. Saari on ollut matkailijoiden suosiossa jo 1950-luvulta lähtien. Täällä vanhaa Satamalahtea reunustavat punaiset ranta aitat ja venevajat. Idylliset kalastajatalot pihapiireineen ja kapeine kujineen kutsuvat hengittämään 1930-luvun kalastajayhteisön tunnelmaa, josta tämä rustiikkinen saaristokylä muistuttaa. Saarta peittävät tuulien muovaamat hienot merimänniköt. Pohjois- ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat houkuttelevat kiireettömään loikoiluun ja vesileikkeihin. Kaunissaareen pääsee Kotkasta yhteysalus Otavalla.

Haapasaari

Haapasaari on vanha merivalvonnan ja luotsien saari. Se sijaitsee ulkosaaristossa noin 40 minuutin venematkanpäässä Kotkan Kuusisesta. Idyllisessä Haapasaaressa on kauppa, kesäkioski, vieraslaituri sekä 1800-luvulta peräisin olevat kirkko ja koulu. Haapasaaressa sijaitseva kauppa on lajinsa erikoisuus; Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa, joka on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1907 lähtien. Kalastajakylä on rakentunut suojaisan luonnonsataman ympärille. Lähellä olevissa Kilpisaaressa ja Vanhankylänmaassa on nähtävillä sodanaikaisia bunkkereita ja tykkejä. Matka Kotkasta Haapasaaren kestää 90 minuuttia ja sinne pääsee yhteysalus Otavalla.

Tammion kalastajakylä

Tammiossa sijaitsee yksi itäisen Suomenlahden parhaiten säilyneistä saaristolaiskylistä. Voit aistia vanhan saaristolaiselämän havinaa ranta-aittojen ja pienten kujien miljöössä. Asutus Tammiossa alkoi 1500-luvun puolivälissä. Vuonna 1882 Tammiossa oli 47 taloa ja saarelle rakennettiin kansakoulu vuonna 1891. Tammiossa harjoitettiin kalastusta vielä 1950-luvulle asti. Tammion saaressa sijaitsee myös saariston elämää esittelevä museo, ja saari on ollut kaksi kertaa ehdolla Unescon maailmanperintöluetteloon. Tammioon pääset tutustumaan Merisetin järjestämillä laivaristeilyillä. Saaristoristeily kaunista saaristoreittiä pitkin Kotkasta Tammion saareen kestää kaksi tuntia

Ulko-Tammio

Itäisen Suomenlahden helmi Ulko-Tammion saari kuuluu Suomen kansallispuistoihin. Saari on asumaton ja kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Ulko-Tammion kaunis ja rehevä luonto karuine rantakallioineen on vaikuttava. Ulko-Tammiossa pääset patikoimaan hyvin merkityillä luontopoluilla, ja saaren lintutornista avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Kesä-heinäkuun viikonloppuina Metsähallituksen opas on saarella opastamassa kansallispuiston kävijöitä.

Välirauhan aikana Ulko-Tammion saari linnoitettiin uuden itärajan etuvartioasemaksi. Saaren sotahistoriasta muistuttavat toisen maailmansodan aikainen miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja kaksi asemiinsa palautettua tykkiä. Ulko-Tammioon pääsee Merisetin järjestämillä laivaristeilyillä. Saaristoristeily kaunista saaristoreittiä pitkin Kotkasta Ulko-Tammion saareen kestää kaksi tuntia.

Aurinkoinen horisontti merellä Viklan keulasta katsottuna.