Laivaliikennettä Pietariin ja Viipuriin

Taloustutkimuksen ja The Institute for Enterprise Issues LLC tekemät tutkimukset osoittavat, että laivaliikenne Kotkasta Pietariin ja Kotkasta Viipuriin kiinnostaa ennen kaikkea suomalaisia ja venäläisiä, mutta myös muita ulkomailta tulevia matkailijoita. Uutta laivareittiä ja uutta risteilytuotetta pidetään kiinnostavana, ja sellaista ei tällä hetkellä markkinoilta löydy.

Vuotuinen rajaliikenne Suomen ja Venäjän välillä tulee kokonaisuudessaan kasvamaan. Ennen pandemiaa vuosina 2014–2019 rajan ylitti 8,8-11,4 miljoonaa ihmistä. Meriliikenteen osuus vuonna 2019 oli 120 000, jolloin laivaliikennettä oli vain Lappeenrannan ja Viipurin (Carelia-laiva) sekä Helsingin ja Pietarin (Princess Anastasia) välillä. Potentiaalia meriliikenteen kasvulle on olemassa, erityisesti nyt pandemian jälkeen.

Tutkimusten mukaan risteilymatkustamisessa arvostetaan helppoutta ja turvallisuutta. 41% suomalaisista ovat kiinnostuneita matkustamaan Pietariin ja 34% Viipuriin. Meriteitse Viipuriin haluaisi matkustaa 40% kysytyistä ja Pietariin 47%. Todennäköinen seurue olisi 2 aikuista ryhmistä citymatkailijat tai eläkeläiset. Näitä potentiaalisista matkustajista olisi 64%. Myös lapsiperheet nousivat esiin Viipurista ja Pietarista merimatkailukohteena kiinnostuneena kohderyhmänä. Ryhmämatkojen kiinnostus oli suurta (keskimäärin 26% kaikista ikäryhmistä). Ryhmämatkailijoita kiinnostaa erityisesti merimatkustamisen vaivattomuus ja Venäjän kiinnostavat kohteet, joista kolmena kiinnostavimpana nousivat esille 1. historialliset kohteet 72%, 2. paikallisuus (ruoka, ravintolat, torit, kauppahallit) 69%, ja 3. opastetut kierrokset palatseihin ja muihin historiallisiin kohteisiin 60%.

On arvioitu, että matkustajamäärät olisivat Kotkan Pietarin välillä n. 67,5 tuhatta, ja Kotkan ja Viipurin välillä n. 55 tuhatta vuosittain. Kiinnostavin matkustamisajankohta olisi toukokuusta lokakuuhun. Matkustajamäärien keskimääräinen kasvu vuoteen 2030 olisi 3,9% per vuosi. Tämä tarkoittaisi, että v. 2030 matkustajamäärät olisivat 88,3 tuhatta Pietarin liikenteessä ja 75,2 tuhatta Viipurin liikenteessä.

Reittimatkasta Kotkan ja Pietarin välillä oltaisiin valmiita maksamaan noin 100€ matkustajaa kohden ja risteilyn osalta n. 200€. Kotkan ja Viipurin välisen reitin suhteen sopivat hinnat olisivat vastaajien mukaan vastaavasti 85€ ja 125€. Ennusteen mukaan laivalla käytettäisiin rahaa henkilöä kohden 55€ reittimatka ollessa kyseessä ja 110€ risteilyllä. Risteilyasiakkaat ovat lisäksi valmiita käyttämään n. 100€ tuotteisiin ja palveluihin matkakohteessa.

Uudistetut satamat kaikissa kaupungeissa edesauttavat sujuvaa ja turvallista liikkumista ja mahdollistavat matkustajamäärien kasvattamisen ja logistiset järjestelyt. Molemmin puolin rajaa on rikasta tapahtumatarjontaa ja paljon historiallisia kohteita. Kaupungit kehittyvät ja tarjoavat uusia kiinnostavia elämyksiä matkailijoille. Kotka-Viipuri-Pietari yhdessä ja erikseen tarjoavat kiinnostavan kontrastin historian ja modernin kehityksen välillä. Uudet viisumikäytännöt helpottavat matkustamista rajan yli ja niiden käytön on arvioitu kasvattavan turistimääriä keskimäärin 20–40 %.

Lisätiedot:
Mats Selin
Puhelin: +358 40 190 2510
Sähköposti: mats.selin@cursor.fi