Wanhan Töpinä muonittaa ja majoittaa elämysmatkailijoita varuskunnan kainalossa

Haminan Wanhan Veteraanin uuden tukikohdan majoitus- ja messipalveluja operoivan Reima Uusitalon tuntee Haminassa lähes kaikki. Entinen kauppias, sotilasmuusikko, varusmiessoittokunnan kouluttaja ja Haminan varuskunnan komendantti ei osaa eläkkeelläkään jäädä paikalleen. Uusimpana projektina Reima ja hänen vaimonsa Tarja ovat avanneet elämyksellisen majoitus- ja ravintolapalvelun Wanhan Veteraanin perinnekeskukseen.

Haminan varuskunnan naapurissa pääsee nyt eläytymään rauhanturvaajien tukikohtaelämään autenttisissa tiloissa, messiruokailusta, tukikohtamajoituksesta ja -saunomisesta lähtien. Aidan toisella puolella toimivan varuskunnan touhuja voi seurata Messiravintolan terassilta sekä majoitus- että messitilojen ikkunoista, ja Haminan kaikki nähtävyydet ja palvelut ovat lyhyen kävelymatkan päässä.

Messiravintolan ja museon valokuvat ja esineet kertovat tarinoita kaukaisista maista.

– Suomessa ei ole tällaista tukikohtaa missään muualla. Meille tulee YK-veteraaneja ympäri Suomen muistelemaan omia rauhanturvaaja-aikoja, mutta myös muita historiasta kiinnostuneita matkailijoita. Ajatuksena meillä oli, että kun Rovaniemen tai Oulun rauhanturvaajat tulevat bussilla pihaan niin voimme muonittaa ja majoittaa heidät kaikki, Reima kertoo.

Reiman ja Tarjan yritys Wanhan Töpinä majoittaa Wanha Veteraani -museon pihapiirissä maksimissaan 40 henkilöä. Käytössä ovat ympäristöystävällisiin kontteihin rakennetut 10 huonetta, joissa jokaisessa on kaksi kerrossänkyä. Vähän kuin olisi risteilyhytissä, mutta tilaa on enemmän eikä keinuta. Käytössä on yhteiset sauna- ja suihkutilat sekä wc:t.

Messiravintolassa on A-oikeudet ja sieltä voi tilata teemaan sopivaa murkinaa, kuten esimerkiksi hernekeittoa ja vanikkaa, mutta myös kalakeittoa, silakkalaatikkoa, toastia ja lettuja.

– Silakkalaatikko on ollut suosittua, ja tietysti meidän erikoisuus talvisodan leipä eli vanikka. Se tulee meille leipomosta Pielavedeltä, ja on sen leipomon myydyin artikkeli. Neliön muotoon leivottua ruisleipää oli sodan aikana helppo kuljettaa ja se on kuivanakin maukasta kun sitä toppaa korvikkeeseen, teehen tai soppaliemeen, kertoo Tarja.

Wanhalle Veteraanille kääntyessä ei pidä säikähtää varuskunnan portteja, vaan edetä rohkeasti pihapiiriin. Pihaan kaartaessa vasemmalle jää 1900-luvun alun punatiilitalo, joka rakennettiin alun perin upseeriperheiden asuinrakennukseksi ja toimii nyt museona, ja oikealle majoitustilat ja Messiravintola. Ensio-pasi tervehtii tulijoita museon nurkalla.

– Se on ihan täysin toimiva pasi. Meidän tiloissa voi mainiosti järjestää monenlaista elämyksellistä toimintaa, vaikkapa polttarit, joissa pukeudutaan YK-asuun ja kilistellään kuplivaa pasissa. Pasi tosin pysyy pihassa, mutta hyväksi kuvausrekvisiitaksi se käy ainutlaatuisiin elämyksiin, Reima jatkaa.

Reiman ja hänen vaimonsa Tarjan historiakiinnostus on tarttuvaa. Hetki heidän seurassaan ja olet jo kiehtovien tarinoiden maailmassa, joissa venäjällä palvottu sotapäällikkö Suvorov marssii Haminan katuja tai virolaistaustainen Haminaan asettunut muusikko Peebo säveltää ja kirjoittaa suomalaisille rakkaita sävelmiä. Reimalta ja Tarjalta voikin tilata opastuksia, mutta myös musiikkielämyksiä, vaikkapa rooliasuisten tarinahahmojen esittäminä. Tarja tuntee Suvorovin ja Haminan tuhannet tarinat kuin omat taskunsa ja Reima on kokenut baritonitorven soittaja.

Ennen kaikkea Wanhassa Veteraanissa vaalitaan veteraanien ja rauhanturvaajien perintöä ja taltioidaan historiaa.

– Kyllä me on paljon täällä tehty talkoovoimin, niin kuin esimerkiksi Messiravintolan terassi viime kesänä. Rauhanturvaajaveteraanit tulevat mielellään apuun kun pyytää, Reima kertoo.

Kaakkois-Suomessa historia on läsnä kaikkialla, ja Hamina alueen kiinnostavin matkailukohde sekä historiaan perustuvan omaleimaisuutensa että merellisyytensä vuoksi.

– Hamina on ollut hyvinkin kansainvälinen kaupunki ja siitä on jäänyt paljon jäänteitä. Sotahistoria alueella on merkittävää ja se kiinnostaa asiantuntijoita ja alan harrastajia, mutta myös ulkomaalaisia hyvinkin paljon. Puhumattakaan alueen kauneudesta. Meillä on upea meri tässä ihan vieressä ja elinvoimainen maaseutu. Onhan tämä ollut keisareidenkin suosikkilomailukohde, Tarja summaa.