Rankki

RANKKI – SALAPERÄINEN SOTILASSAARI

Veneretkeä salaperäiselle sotilassaarelle voi todella suositella lämpimästi. Kotkan saaristossa sijaitseva Rankki oli alun perin osa venäläisten perustamaa merilinnoituksen puolustuslinjaa, joka rakennettiin Pietarin kaupungin suojaksi. Vuonna 1916 saarelle oli sijoitettuna raskasta rannikkotykistöä ja Venäjän armeijan kasarmeja. Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 saaresta tuli osa Suomen puolustusta.

Rankki oli siviileiltä kiellettyä aluetta sata vuotta, mutta nyt saari on avattu vierailijoille. Täällä pääsee tutustumaan näyttelyyn, jossa esitellään massiivia rannikkotykkejä, Venäjän armeijan vanhoja kasarmeja sekä ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa käytettyä rannikkotykistöä.

Rankin tykistöllä oli tärkeä rooli Suomen puolustustaisteluissa talvisodan lopulla maaliskuussa 1940. Sotahistoriastaan tunnettu Rankki on loistava piknikretkikohde kauniiden rantojensa ansiosta. Tänne kannattaa tulla vaikka vain ihastelemaan Kotkan saariston poikkeuksellisen kaunista luontoa.

Saaressa on myös vanha sotilaskoti Sotku, jossa toimii edelleen ravintola.

Yhteystiedot ja sijainti
• Kotkan saaristo
• Ryhmille on tarjolla chartervenekuljetus. M/S Jaana lähtee Kotkan Sapokan satamasta. Matkustajien vähimmäismäärä on viisi. Huom! Kovin tuulisina päivinä sää voi estää lähdöt.
• p. 044 055 7489 / p. 044 055 7493
• myyntipalvelu@kotkansaaret.fi
www.kotkansaaret.fi