Muusikko Miika Mattila sanoittaa ja laulaa tiensä ihmisten sydämiin

Virolahden Virojoella syntynyt ja koko ikänsä asunut Miika Mattila aloitti musiikkiuransa vasta aikuisiällä. Osittain omasta elämästä nousevat sanoitukset koskettavat kuulijoita, joiden lähettämä palaute on Mattilalle erityisen palkitsevaa.

Virojoen veden solinaan sekoittuu kauempana jylisevä ukkonen. Vehreä joenrantamaisema Virojoen kylän ytimessä on Miika Mattilan lapsuusmaisemaa, jossa hän asuu edelleen. Vuonna 1980 syntynyt Mattila oli Virojoen kylän syntymävuotensä ensimmäinen lapsi. Moni samoina vuosina syntynyt on lähtenyt kotiseuduiltaan isompiin kaupunkeihin, mutta Mattila on jäänyt.

– Lapset, perhe, ystävät, työ, Mattila luettelee syitä, jotka ovat saaneet hänet jäämään synnyinseudulleen.

Virolahden hyviä puolia Mattila luettelee monia: luonto, peruspalvelut, kehittyvät Vaalimaan palvelut, monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä kaupunkien läheisyys.

– Hamina ja Kotka ovat lähellä, ja aitoon miljoonakaupunkiin Pietariin on saman verran matkaa kuin Helsinkiin.

Mattila tunnetaan Virojoella monitoimisena ja aktiivisena. Kymmenisen vuotta sitten hän jätti myyntityön ja perusti rakennus- ja remonttialan yrityksen. Samoihin aikoihin hän alkoi käynnistellä muusikon uraansa laulajana, soittajana, sanoittajana ja säveltäjänä. Keikkaillut hän on vuodesta 2010 lähtien ja vuonna 2019 ilmestyi debyyttisingle Elossa.

– Singlejä on julkaistu kuusi, ja pandemian jalkoihin jäänyt levy tulee viimein ulos syksyllä 2021, Mattila kertoo.

Musiikkiaan hän kuvailee nykypäivän pop-iskelmäksi, jota hän on tehnyt vuodesta 2017 asti tuottaja Aki Sihvosen kanssa.

Sanoitukset nousevat osin omasta elämästä; usein ihmissuhteista ja rakkaudesta.

– On erityisen palkitsevaa, kun saan palautetta kuulijoilta siitä, että he pystyvät samaistumaan sanoituksiin, että ne koskettavat, Mattila kertoo.

Viimeisin single, duetto ”Puhutaan ääneen” on omistettu pitkälle parisuhteelle ja yhdessä pysymiselle. Se syntyi yhdeltä istumalta kappaleen toisen laulajan Maria Lentosen, sekä tuottaja Aki Sihvosen kanssa. 

Joskus palaute on yllättävää ja herkistävää.

– Tyttärensä menettänyt äiti otti yhteyttä ja kertoi, että ”Ainakin mä rakastin”- kappaleen sanat tuntuivat hyvältä ja toivat lohtua.

Aiemmin Mattila keikkaili lappeenrantalaisen Armadas -yhtyeen kanssa. Yhtyeen jäsenet bongasivat Mattilan laivan karaokesta ja pyysivät solistikseen, mutta asiasta sopiminen jäi kesken. Neuvokas Mattila soitti laivamatkan jälkeen numerotiedusteluun ja kirjasi ylös kaikki Lappeenrannan Ernot, sillä hän muisti muusikosta vain etunimen. Soittokierroksella ei löytynyt oikeaa Ernoa, mutta myöhemmin miehet löysivät toisensa kun Mattila avasi lastentarvikekirpputorin Lappeenrantaan. Kirpputorista tehtiin lehtijuttu, jonka perusteella Armadas-yhtyeen Erno löysi Mattilan.

Mattilalla on aikaa ja innostusta myös talkootyöhön. Hän on toiminut neljä vuotta Virojoen kyläyhdistyksen puheenjohtajana.  Yhdistykseen häntä ajoi halu kehittää kotikylän palveluja ja viihtyvyyttä. Virojoen yhteishenkeä hän pitää loistavana.

– Viimeisimpiä kyläyhdistyksen hankkeita on jokipolkuhanke, joka valmistui keväällä. Juuri nyt työn alla on Kunto & Maisema -porrashanke. Kuntoportaiden yläpäästä aukeaa varmasti Virojoen parhain näkymä merelle. 

18-väyläisen frisbeegolfradan toteuttamisessa Mattila oli puuhamiehenä viisi vuotta sitten ja toimii edelleen Virojoen frisbeegolfjaoston puheenjohtajana.

– Se harrastus vei kertaheitolla mennessään, Mattila kertoo. 

Vapaa-ajalla Mattila viihtyy Virolahden luonnossa perheen ja koiran kanssa sekä merellä.

– Virolahden saaristosta olen löytänyt saaria, joissa olin käynyt vain lapsena. Saaressa pääsee irti arjesta pienelle lomalle vaikka retki kestäisi vain iltapäivän.

Tämä artikkeli on osa toimittaja ja valokuvaaja Päivi Arvosen kirjoittamaa – ja osin myös kuvaamaa – Paikallista voimaa -sarjaa, joka esittelee kaakkoissuomalaisia osaajia. Lue sarjan muut artikkelit täältä: