Päiväretki Varissaareen

Varissaaressa historia lyö kättä arjen ilojen ja juhlahetkien kanssa. Nauti lounasta ja kylmiä juomia kristallikruunujen alla, terassin auringossa tai 1700-luvun sotalaivasta nostettujen tykkien vierellä.

Varissaari oli muinoin tärkeä linnoitussaari, nykyään suosittu retkikohde ja ulkoilualue. Vanhan, 1700-luvun lopulla rakennetun Fort Elisabeth -linnoituksen ovat vallanneet merilinnut ja niittykukat. Alkukesästä saarella voi bongata hellyttävän pörheitä lokinpoikasia.

Vaakku on kesän trendikkäin saaristoravintola. Ruoka-annoksemme ja miljöömme hemmottelevat kaikkia aisteja. Päivittäin on tarjolla paikallisten kalastajien saaliista valmistettu kala-annos, kertovat ravintola Vaakun yrittäjät Niina Utter ja Niko Löyttynen.

Varissaareen pääsee kesä-elokuussa Kotkan Sapokan satamasta tunnin välein puisella m/s Klippan-aluksella. Matka kestää kymmenisen minuuttia.

Ikimuistoinen illallinen Kukourin linnoitussaarella, saunomista ja suppailua Varissaaressa

Vaakun yrittäjät ovat kesäksi 2021 ideoineet illalliselämyksen myös Varissaaren naapurisaareen Kukouriin, jota normaalisti katsotaan vain veneestä käsin.

– Dining in the Kukour on toistaiseksi tilaustuote vähintään kahdelle hengelle. Pienelle linnoitussaarelle rakennetaan ikimuistoinen illalliselämys. Saarelle kuljetaan nopealla rib-veneellämme, joka toimii sekä taksi- että tilausveneenä, Utter ja Löyttynen kertovat.

Varissaaressa on myös uimaranta sekä beach-volley -kenttä.

Vaakun saunalautta Kiulu kelluu meressä. Puulämmitteisestä saunasta ja lautan kannelta ihaillaan upeita merimaisemia vilvoittavassa merituulessa. Kiulu toimii tilaussaunana. Kiuluun mahtuu 12 saunojaa. Vaakku vuokraa myös sup-lautoja. Vaakussa järjestetään konsertteja ja festivaaleja.