Kurkista sisään Loviisan Wanhoihin Taloihin

Elokuun viimeisenä viikonloppuna idyllinen ja merellinen puutalokaupunki Loviisa kuhisee. Kaupungin yli satavuotiaat talot ja niitä rakkaudella vaalivat perheet avaavat ovensa vieraille kahdeksi päiväksi.

– Loviisassa rakastetaan vanhoja taloja. Ei ole ollut sellaista kulttuuria, että purettaisiin ja rakennettaisiin tilalle uutta, vaan vanhat talot ovat säilyneet ja siksi täältä voi tehdä aivan upeita löytöjä. Kertoo Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman puuhanainen Minna Järvinen.

Minna ja hänen miehensä Kari ostivat Loviisan Skinnarbystä entisen kyläkaupan ja kauppiaan talon 12 vuotta sitten ja sen jälkeen elämä on täyttynyt jokapäiväisestä puuhastelusta ja nikkaroinnista talovanhuksen hoivaamiseksi, mutta myös innostavista kirpparilöydöistä ja sisustusinnosta, joka syntyy siitä kaikesta kauneudesta mitä ympärilleen voi luoda.

– Meille kävi sama kuin aika monille muille täällä. Me ostettiin aikoinaan liput Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan ja sillä reissulla ollaan. Rakastuttiin vain yksinkertaisesti tähän elämäntapaan ja Loviisaan kertaheitolla, Minna kertoo.

Järviset asuivat ennen Helsingin Kaapelitehtaalla ja kipinä 50-luvun tunnelman luomiseen syttyi jo kauan sitten. Tehdasmiljööseen vuosien saatossa kerätyt vintage-esineet ja -kyltit sopivat nyt skinnarbyläiseen, yli satavuotiaaseen kauppiaantaloon kuin nakutettu.

Erityisesti 50-luvun estetiikasta ja musiikista nauttiva pariskunta pitää Skinnarbyssä myös Suomen pienintä kauppamuseota, jossa Olavi Virta soi kaihoisasti taustalla ja kaupan ikkunoista avautuu loppukesän tuulentunut peltomaisema. Täällä hiljaisen kylätien varrella kaupassa kävijä palaa siihen aikaan kun lottokuponki täytettiin mustekynällä ja kahvia myytiin peltipurkeissa.

Loviisaa kutsutaan kylien kaupungiksi, koska se levittyy laajalle alueelle myös maaseudulle. Osa Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman 37 vierailukohteesta, kuten Kauppiaantalo sijaitsevat keskustan ulkopuolella kylissä ja osa Loviisan merellisessä keskustassa ja keskustan vanhassa kaupungissa, joka jo itsessään on elämys. Monista muista maamme historiallisista puutalokaupungeista poiketen Loviisan vanha kaupunki on ajan saatossa onnistunut säästymään tulipaloilta ja säilynyt alkuperäisessä muodossaan. Sen mukulakivikatujen varsilta löytää varsin viihtyisiä ja omaperäisiäkin kahviloita ja söpöjä kulmia kuvattavaksi ja koettaviksi.

Huset vid Ån -nimisessä kohteessa asuva Roberta Roon perhe osallistuu tänä vuonna neljättä kertaa tapahtumaan. Edellisistä kerroista hänellä on yksinomaan hyvää kerrottavaa.

– Naiset yleensä kysyvät mistä tämä tapetti on ja miehet, että millä tämä talo lämpiää, Roberta kertoo.

Talossa asuva bretagnen basset Gustav on jo tottunut vierailijoihin, eikä perheen uusia kissoja tunnu uudet ihmiset stressaavan. Robertan sukua talossa on asunut jo usean sukupolven verran ja muutoksiakin on ajan saatossa tapahtunut. Nyt sitä on riisuttu mahdollisimman paljon alkuperäiseen muotoonsa. Lattia- ja kattolankut ja -parrut saavat näkyä juuri sellaisena kuin ne ovat ja kertoa tarinoitaan talon historiasta.

Joen varrella seisovan talovanhuksen erikoisuus ovat romaanirappuset. Pinterestistä bongattu idea sai Robertan suunnittelemaan ja painattamaan oman perheen suosikkikirjat portaikkoon.

– Nyt voisin tosin jo muutaman vaihtaa kun on tullut luettua lisää hyviä kirjoja, Roberta naurahtaa. Kissatkin viihtyvät kirjahyllyn viereen rakennetussa kiipeilytelineessä ja talovanhuksen huoneet täyttyvät edelleen elämän kauniilla hetkillä.

Käsillä tekeminen, suunnitteleminen, kauneuden ja tunnelmien vaaliminen ja oman vision toteuttaminen yhdistää Loviisan Wanhojen Talojen emäntiä ja isäntiä. Jykevissä vanhan ajan taloissa on valtava potentiaali ja sen valjastaminen hyötykäyttöön ilahduttaa. Näissä taloissa panostetaan myös yksityiskohtiin. Esineillä on usein jokin tarina ja merkitys, joita taloissa vierailijoille mielellään kerrotaan.

Robertan olohuoneen kunniapaikkaa koristaa humoristisesti nimetty taulu ”Kaksi Harppua”. Mustavalkoinen maalaus oli omana aikanaan 1800-luvulla edelläkävijä, ja myöhemmin myös tikkataulu, mutta ihmeen kaupalla se on sinnitellyt tähän päivään Robertan perheen ja talossa vierailijoiden iloksi.

Makuuhuoneeseen Roberta ripusti pikkuserkkunsa maalauksen, joka sopii aivan täydellisesti huoneen muuhun värimaailmaan ja sisustukseen.

– Näitä vain kertyy aina, Roberta naurahtaa. Talossa vierailijoille on ilmeistä, että tässä suvussa tykätään tehdä käsillä ja ilahdutaan estetiikasta.

Loviisan Wanhat Talot järjestetään tänä kesänä jo 16. kertaa. Tänä vuonna kaupungissa järjestetään samana viikonloppuna myös Smaku-festivaali. Voit siis pistäytyä talokierroksen lomassa Loviisan Seurahuoneella ottamassa selvää miltä Loviisa maistuu, kun paikalliset ravintoloitsijat tuovat tarjolle maisteluannoksiaan.

Osta liput (18 €) Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan etukäteen verkosta. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana ehdit nähdä paljon ja ihastua Loviisaan! Viikonloppua odotellessa voit fiilistellä tähän videoon taltioituja tunnelmia:

Seuraa Loviisan elokuun viimeisen viikon tapahtumien päivityksiä sosiaalisessa mediassa: