Koe arktinen muutto Virolahdella – päivittäin kymmeniä tuhansia lintuja tuhansien lintujen parvissa

Virolahti on paras paikka seurata arktikaa eli arktisten lintujen muuttoa. Muuttoaika on noin kaksi kuukautta huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin mutta muutto on kiihkeimmillään ja näyttävimmillään toukokuussa, jolloin Virolahden yli lentää päivittäin kymmeniä tuhansia lintuja jopa tuhannen linnun parvissa.

– Taivas mustana tuhansista linnuista, joista osa lentää niin matalalla, että kuulet siipien huminan – tämä on lähes käsittämättömään upea hetki, kuvailee Virolahden matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen.

Hän ei ole nimestään huolimatta aktiivinen lintubongari, mutta arktikan seuraaminen on lumonnut hänet kuten lukuisat muutkin, jotka palaavat elämyksen äärelle joka vuosi uudelleen.

– Iltamuutto alkaa illalla seitsemän maissa ja jatkuu noin aamuseitsemään.  Jokainen päivä on erilainen, mutta seitsemän kahdeksan aikaan illalla tai aamulla neljän-viiden aikaan pääsee parhaisiin elämyksiin, päivällä on hiljaisempaa, Lintunen vinkkaa

Arktika-päivillä 13.–30. toukokuuta on monipuolista ohjelmaa, optiikkamyyntiä ja mahdollisuus kokeilla kaukoputkia ja kiikareita.

– Tärkein varuste on hyvät kengät ja riittävästi lämmintä päälle sillä meren rannalla tulee aina. Omat kiikarit on hyvä ottaa mukaan, jos sellaiset omistaa, Lintunen neuvoo.

Paikalla on myös oppaita, jotka kertovat muutosta ja linnuista.

– Tunnelma on rento kuin kesäleirillä ja kaikki neuvovat ja vinkkaavat. Kaunis merimaisema on jo itsessään lähes hullaannuttava, Lintunen kuvailee.

Toukokuussa arktikaa voi seurata myös virtuaalisesti livelintukameroiden ja striimattujen ohjelmien kautta.

Mikä Arktika?

Arktika koostuu miljoonista vesilinnuista, hanhista ja kahlaajista, joiden mukana on myös kuikkalintuja ja kihuja sekä joka vuosi myös harvinaisia eksoottisia lajeja. Arktika on arktisilla alueilla pesivien vesi- ja rantalintujen muutto talvehtimisalueilta pesimäalueille pohjoiseen. Arktikan pääreitti kulkee Suomenlahtea pitkin Laatokan-Äänisen-Vienanmeren reitille.

Virolahden rannikko kerää Suomen suurimmat muuttavat lintumassat.