5 ulkoiluvinkkiä syyslomalle

Paras retkeilyaika on nyt! Pakkaa reppusi ja ota kaikki irti syyslomasta luonnon helmassa. Kotkan, Haminan ja Loviisan seudulla on useita upeita, monipuolisia ulkoilureittejä. Tässä niistä viisi.

Valkmusan kansallispuisto

1. Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kansallispuistossa vaelletaan Etelä-Suomen oloihin nähden poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä sinne ovat levittäytyneet eteläisen Rannikko-Suomen suurimmat ja monipuolisimmat suoalueet. Tämä alue tunnetaan harvinaisista linnuistaan. Valkmusan kaksi patikkareittiä ovat omanlaisensa. Läntisen keitaan lenkki tarjoilee matkailijalle upean suomaiseman, jota halkoo 2,5 km matkalta pitkospuut. Puolivälissä kohtaat lintutornin sekä eväspaikan. Moronvuoren lenkistä kertyy vähän enemmän kilometrejä ja se on luonnonvaraisempi. Suosittelemme käymään molemmat!

Lue lisää: Valkmusan kansallispuisto

2. Kukuljärven patikkareitti

Vähän pidemmälle vaellusreitille pääset Loviisan Ruotsinpyhtäällä. Kukuljärven patikkareitti kulkee noin 10 km matkan upeissa maisemissa läpi monenlaisten maastotyyppien. Laavulla voit grillata eväitä patikoinnin ohessa, ja pulahtaa kauniissa Kukuljärvessä. Loviisan kunta on pitänyt tästä retkikohteesta hyvää huolta, sillä katoksesta löytyy kuivia polttopuita, vaatteiden vaihtamiseen on rannassa pukukoppi ja puucee pidetään siistinä. Ruokailupaikkoja on alueelle rakennettu kaksi, joista toinen ihan järven rantaan. Länsipoukamassa aurinko hellii retkeilijää hyvän sään sattuessa.

Lue lisää: Kukuljärven patikkareitti

3. Portimon polut

Superhaikkaajille vinkkaamme Portimon patikointipolut. Ne risteilevät Ruissalon, Kannusjärven, Kitulan ja Metsäkylän kylien välillä. Reitistöllä on yhteensä pituutta 40 km. Matkalla on useita hienoja paikkoja, kuten Siliävuoren näkötorni, josta näkee Kotkan ja Haminan seudut ja hyvällä säällä aina Kouvolaan saakka. Reitti on merkitty opaskyltein, sekä puihin maalatuin sinisin täplin. Reitin varrella on useita laavuja, joilla voi myös yöpyä.

Lue lisää: Portimon polut

4. Salpapolku

Salpapolku tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistykseen kauniissa kaakkoissuomalaisessa luonnossa. Salpalinjaa mukaileva 50 km:n mittainen retkeilyreitti Salpapolku tutustuttaa sekä Salpalinjan kohteisiin että Kaakkois-Suomen upeaan luontoon ja kulttuuriympäristöön. Yhdensuuntainen reitti lähtee Harjusta ja kulkee metsien, mäkien, peltojen ja Miehikkälän Salpalinja-museon läpi, aina Lappeenrannan Ylämaalle saakka. Matkalla voi tutustua opastauluin varustettuihin Salpalinjan kohteisiin.

Lue lisää: Salpapolku

5. Santalahden luontopolku

Kotkan Santalahdessa valittavanasi on kaksi polkua: metsäinen ja merinen. Metsäinen polku kulkee Mussalon keskiosissa ja osittain myös meren rannassa ja sen kokonaispituus on 2,6 kilometriä. Lyhyempi 1,8 kilometrin polku kulkee meren rantaa ja näillä rantakallioilla voi saada upeita auringonlaskukuvia ympäri vuoden! Tule ajoissa niin ehdit käydä molemmat polut ennen auringonlaskua.

Lue lisää: Santalahden luontopolku