Miehikkälän Salpalinja-museo

Miehikkälän Salpalinja-museo on Salpalinjan rakennushistoriaa esittelevä sotahistoriallinen museo. Useiden hehtaarien laajuinen järeästi linnoitettu museoalue on alun perin suunniteltu komppanian puolustuskeskukseksi. Mielenkiintoinen museokokonaisuus muodostuu yleisöpalvelutilojen yhteydessä olevasta näyttelystä multimedioineen ja ulkomuseoalueen jylhässä kallioisessa metsämaastossa sijaitsevista opastetuista reiteistä.

Kaakkoisrajan metsien läpi kulkee Salpalinja, v. 1940-1944 rakennettu itärajan maapuolustusasema, jota on verrattu mm. Ranskan Maginot-linjaan tai Saksan Atlantin valliin. Miehikkälän Salpalinja-museon jylhä maisema ja metsäisten kallioiden tiheä linnoitusverkosto muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden koko Suomen mittakaavassa. Näyttävä museoalue kuuluu valtakunnallisesti Salpalinjan arvokkaimpiin kohteisiin.

Tutustu linnoitukseen opastetusti tai omatoimisesti ja kurkista menneisyyteen lisätyn todellisuuden avulla. Lapsille Salpalinja näyttäytyy salaperäisten käytävien ja maanalaisten tilojen labyrinttina, joka saa mielikuvituksen laukkaan. Pysähdy nauttimaan museokahvilan herkuista. Museokaupasta löydät mieluisat luonto- ja historiatuotteet koko perheelle. Linnoituksen luonnon ja historian keskellä on helppo järjestää myös elämyksellisiä kokous- ja tyhy-päiviä ja muita yksityistilaisuuksia.

Salpalinja-museo on yksi Salpapolun lähtö-/päätepisteistä. Poimi mukaan retkeilykartta ja polkaise fatbikella kaakkoisten metsien rauhaan. Pyörähdä piknikille tai tee patikkaretki ja yövy erätuvassa tai laavulla. Museosauna Motti, museokahvila ja vuokrattava puolijoukkueteltta mahdollistavat retkeilyn mukavuuksilla. Lisäksi museolla voit pestä pyykkisi ja jatkaa eräretkeilyä vielä hiukan pidempään.

Kokoukset ja seminaarit Salpalinja-museon tiloissa, historian ja luonnon keskellä ovat takuuvarmasti mieleenpainuva elämys. Ryhmien käyttöön on vuokrattavissa useita erikokoisia tiloja: Korsukabinetti 14 henkilölle, museokahvilan sali 64 henkilölle ja Salpamaja 80 henkilölle. Ryhmillä on mahdollisuus ruokailla tilauksesta.

Yleisöpalvelutiloissa asiakkaita palvelee myös kahvila, joka on avoinna museon aukioloaikoina. Kahvilan yhteydessä on museokauppa, jossa on myynnissä museon omia tuotteita.