Valmismatka Kotka - Kesäpäivä saaressa

Tällä elämysmatkalla kauniiseen saaristoon valittavanasi on Varissaari, Rankki, Kirkonmaa, Lehmäsaari tai Kaunissaari. Matkan hintaan kuuluu yöpyminen Kotkassa, aamiaiset hotellissa ja saaristoliikenteen reittiliput Sapokasta meno-paluu.

Kaunissaari on saavuttanut suosiota matkailijoiden keskuudessa jo 1950 luvulta lähtien. Entisestä 1930 luvun kalastajayhteisöstä on muistona saaristokylä, jossa on vanhoja idyllisiä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen. Satamalahtea reunustavat punaiset ranta aitat ja venevajat. Saarta peittävät tuulien muovaamat merimänniköt ja saaren pohjois- ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat. Venesataman satamakonttorissa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla voi ajella aina saaren pohjoiskärjen asti, matka on noin 3 km. Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa aineistoa. Taidetta voi ihailla Galleria Marissa. Kauppa, kahvila, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet ja legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja täyttävät osaltaan saarella vierailevan tarpeita.

Kirkonmaa on entinen Puolustusvoimien linnakesaari, joka on toiminut tuhansien sotilaiden koulutuspaikkana. Lempinimen Pirunsaari se on saanut upeista pirunpelloistaan, jotka keskellä saarta muistuttavat jääkaudesta. Pirunpeltojen keskellä kulkee polku, joka on suosittu patikointireitti. Kirkonmaan pohjoispäässä on matkailupalveluiden alue. Vierasvenesataman läheisyydessä on Kahvila Knaapi, joka palvelee kesäkaudella. Knaapissa saat kahvilatuotteiden lisäksi vuokrattua vaikka loma-asunnon läheisistä rivitaloista, jotka olivat ennen armeijan henkilökunnan koteja.

Lehmäsaari sijaitsee aivan Kotkan edustalla. Se on suosittu retkeilykohde, luontopolkua reunustavat kauniit maisemat. Lehmäsaaren paras rantautumispaikka on itärannalla oleva lahti eli niin sanottu ”Lehmän monttu”, jossa on myös laitureita. Sen ranta on sileähiekkaista ja soveltuu erinomaisesti uimiseen. Saarella on kolme taukokatosta, joista löytyy tulentekopaikat, WC:t ja puuliiterit.

Kotkan edustalla sijaitseva Rankin linnoitussaari oli alunperin osa Pietari Suuren merilinnoituksen puolustuslinjaa, jonka venäläiset perustivat Suomenlahdelle suojelemaan Pietaria. Vuonna 1916 sinne sijoitettiin järeitä rannikkotykkejä, sekä venäläinen kasarmi. Rankki on ollut puolustusvoimien käytössä ja suljettuna siviileiltä yli 100 vuotta. Rankissa ovat edelleen nähtävinä massiiviset rannikkotykit, ja vanha venäläinen kasarmi, jonka rakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa. Rankin etelärannalta on näköyhteys Talvisodassa Neuvostoliitolle menetettyyn Suursaareen. Rankin tykeillä oli tärkeä osa Suomen puolustustaisteluissa keväällä 1940. Rankissa on nähtävillä myös RT (Rannikkotykistö) on Rautaa historiallinen näyttely.

Lue lisää Kymenmatkojen verkkosivuilta.