Illallinen Malmgårdin linnassa

4.8.2023

Henrik Creutz on hoitanut vuodesta 2007 Malmgårdin sukutilaa Loviisassa, joka on ollut saman perheen omistuksessa yli 400 vuotta. Yksityiskodin ovet avataan matkailijoille Henrik Creutzin vetämillä linnakierroksilla. Malmgårdin linnan perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle asti.

Malmgård on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn, luomutuotteiden tuotantoon sekä kartanomatkailuun. Tilalla toimii myös olutpanimo, kartanopuoti ja kesäravintola.

Ainutlaatuinen ympäristö ja Malmgårdin omat tuotteet inspiroivat rakentamaan illalliselämyksen, jonka toteuttamiseen asiakkaat osallistuvat. Illallinen Malmgårdin linnassa sisältää kolme osaa. Elämys alkaa linnakierroksella kreivi Henrik Creutzin opastuksella. Tämän jälkeen seuraa illallisen valmistaminen linnan keittiössä yhdessä keittiömestarin kanssa. Kokkailun ohessa tutustutaan Malmgårdin tilan tuotteisiin ja perinteisiin resepteihin. Lopuksi yhdessä valmistettu illallinen nautitaan linnan juhlavassa salissa. Menu on aina sesongin ja asiakkaan toiveiden mukainen. Elämykseen on mahdollista sisällyttää erilaista oheisohjelmaa, kuten vaikkapa oluttasting tai artistivierailu.

Illallinen Mamgårdin linnassa on mieleen jäävä elämys esimerkiksi yrityksen asiakkaille tai juhlistamaan merkkipäivää. 

Tarkempaa tietoa linnakierroksista ja illallisesta Malmgårdin linnassa saat heidän kotisivuiltaan.

Malmgårdin linnakierrokset

Malmgårdin historiallinen kartano kutsuu tutustumaan linnan ainutlaatuiseen tarinaan ja tunnelmaan sekä Malmgårdin tilan maisemaan ja tuotteisiin.

– Malmgårdin linna on yksityinen koti, jossa asutaan, ei museo. Päätimme avata kotimme, koska historia kiinnostaa ihmisiä ja haluamme näyttää ainutlaatuisen kokonaisuuden, Creutz sanoo.

Malmgårdin linna ottaa vastaan matkailijoita linnakierroksille vain kesäaikaan ennalta sovitun aikataulun mukaisesti.

Henrik Creutzille on tärkeää olla itse oppaana jokaisella linnakierroksella.

– Kierroksella nähdään iso osa talosta. Kerron talon historiasta ja esi-isistäni, joista muuta paitsi ei vielä vanhempiani on ikuistettu muotokuviin linnan seinille.

Tiilistä muurattu kaksikerroksinen linna on rakennettu 1880-luvulla uusrenessanssityyliin. Neliöitä linnassa on 3000, huoneita yhtä monta kuin viikkoja vuodessa ja ikkunoita yhtä paljon kuin vuodessa päiviä.

Linnassa on luonnollisestikin paljon arvokkaita antiikkiesineitä ja -huonekaluja. Henrik Creutz löytää ”aarteita” ensisijaisesti linnan konttorin kätköistä.

– Esi-isien paperille kirjoittamat arkiset asiat ovat minulle arvokkaita. Jokin aika sitten sain tuttavaltani paperin, joka oli hänelle arvoton, mutta minulle kallis, koska näin opin tuntemaan vanhoja sukupolvia, Creutz kertoo.

Hänen tuttavansa oli vanhoja papereita järjestellessään löytänyt Malmgårdin linnassa 120 vuotta sitten muotokuvia maalanneen Dora Wahlroosin ylös kirjaamia reseptejä.

Reseptin mukaan syntyi Malmgårdin uutuustuote, kreivitär Hortensen ruiskakku. Kreivitär Hortense eli ja asui Malmgårdin linnassa 1859–1954.

– On hienoa löytää arjen taso sukupolvien takaa ja huomata, että esivanhemmillani on ollut samoja arjen haasteita kuin meillä nykyäänkin, Creutz sanoo.