Vatanenkin rakastaa Haminaa

Näyttelijä Jussi Vatanen asui kesällä 2021 kaksi kuukautta helteisessä Haminassa kun Antti Tuomaisen kuudelle kielelle käännettyä menestysromaania ’Mies joka kuoli’ kuvattiin. Jussi näyttelee tarinan päähenkilöä, sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaata, jonka elämän rippeet pyörivät Haminan kaduilla. Sekä Jaakolle että Jussille Hamina on rakas.

– Päällimmäisenä jäi mieleen miten helteinen Hamina oli sinä kesänä. Hämmästyin miten lähellä Helsinkiä onkaan näin upea kaupunki omaleimaisine, upeine rakennuksineen. Se oli vähän kuin olisi ollut ulkomailla lomalla, Jussi muistelee.

19.6.22 Elisa Viihteessä starttaava kuusijaksoinen sarja sijoittuu kokonaisuudessaan Haminaan ja sen tarinankerronnassa kaupungilla on selkeä oma roolinsa.

– Hamina on melkein kuin yksi tarinan henkilöhahmoista, niin voimaakkaasti se luo oman leimansa tähän filmatisointiin. On todella harvinaista päästä kuvaamaan samaan paikkaan kuin missä tarina alkuperäistekstissä tapahtuu ja siksikin unohtumaton huippukokemus, Jussi kertoo.

Antti Tuomaisen romaanin lukeneet tietävät, että tarinan päähenkilöllä Jaakolla ei mene hyvin, oikeastaan millään rintamalla. Haminan Raatihuoneentorin jäätelökioski on paikka, jonne hän palaa yhä uudestaan ja siitä muotoutuukin Jaakolle tärkeä paikka. Myös Jussi nauttii Haminan keskustan leppoisasta tunnelmasta.

– Nämä vanhat rakennukset ovat todella upeita. Olin onnekas kun sain asua kuvausten aikana Haminan vanhassa kaupungissa tunnelmallisessa puutalossa lähellä kaikkea. Kuvauspäivät olivat harvinaisen vaivattomia. Aina löytyi parkkipaikka ja kaikki sujui aina kuin unelma. Hamina näyttää sarjassakin superhienolta. Täällä on varmaan kohta jonossa elokuvatuottajia kun muutkin huomaavat miten hieno tämä kaupunkikuva on, Jussi toteaa.

Ulkomaillakin on jo kiinnostuttu haminalaisen sieniyrittäjän viimeisten päivien taistelusta. Lukupiireissä on ihasteltu käännöstä ja kyselyjäkin on tullut. Nordic Noir -villitykseen tämä tarina sopii mainiosti. Vaikka tarina on synkkä, sillä on oma huvittava puolensa ja Jussi on tunnetusti taitava mustan huumorin ilmaisija.

Kuka myrkyttää Jaakko Kaunismaata, miten hän kuolee ja mitä kaikkea hän ehtii ennen kuolemaansa saada aikaiseksi? Elisa Viihteestä saat selville, tai lukemalla kirjan. Samalla saat ihastella upeaa Haminaa, joko tekstiriveiltä tai ruudulta.

Ai niin ja Jussi muuten kertoi, että hänen seuraava projektinsa on Aki Kaurismäen elokuvassa. Sellaistakin kivaa siis tulossa!