Tutustu veneenveistoperinteeseen Suomen Puuvenekeskuksessa Kotkassa

Merikeskus Vellamon naapurissa Kotkan kantasatamassa Tornatorintiellä kohoaa kumolleen käännetyn veneen muotoinen rakennus. Siellä työskentelee kymmenkunta veneenveistäjää, ikivanhan kymenlaaksolaisen käsityöperinteen jatkajaa. Heidän työskentelyään pääsee seuraamaan yleisöparvelta ilman pääsymaksua arkisin 8-16 välillä. Sisääntuloaulassa on talviaikaan venenäyttely.

”Sisääntuloaulan venenäyttelyn helmiin kuuluu Puuvenekeskuksesta vuonna 2019 valmistunut iso moottorivene Helga sekä vanhoja klassikkoja kuten 6mR-luokan kilpaveneitä”, vinkkaa veneenveistäjä ja telakkamestari Taneli Hakkarainen.


Veneenveistämössä on rakenteilla sekä uusia moottoriveneitä että entisöitävänä tällä hetkellä yksi vanha vene.

”Vanhojen veneiden takana on kiehtovia tarinoita. Useimmat vanhat veneet voivat olla vaikkapa satavuotiaita ja ne ovat eläneet sotavuosia ja vallanpitäjien vaihdoksia. Meiltä veistäjiltä saa kysyä veneistä, Hakkarainen sanoo.

Veistämöhallista leijonanosan haukkaa 21,5 metriä pitkä Blue Marlin -vene, joka on rakennettu vuonna 1937. ”Blue Marlinin historia on lähes tarunomainen ja siihen linkittyy niin rakkaustarinaa kuin toisen maailmansodan kaikuja. Puuvenekeskuksessa on saatavilla Blue Marlinista kertova kirja selattavaksi”, Hakkarainen kertoo.

Tutustu Suomen Puuvenekeskukseen.