Salapoliisina 1700-luvun kustavilaismiljöössä; Loviisan kaupunginmuseossa viihtyy koko perhe

Vuonna 1755 valmistunut Komendantintalo toimii museona, joka innostaa kaiken ikäisiä. Perheen pienimmät ja lapsenmieliset voivat bongata museoon huumorilla sijoitettuja pieniä neulehiiriä.

”Meillä viihtyvät myös teinit. Heidät tempaa mukaansa Iveruksen arvoitus -seikkailupeli”, museon intendentti Ulrika Rosendahl kertoo.

Museo avaa Loviisan historiaa niin kylpyläkaupunkina kuin säveltäjänero Sibeliuksen nuoruuden kesäkaupunkina. Museon vintillä on ainutlaatuinen kokoelma loviisalaisten tina- ja hopeaseppien työpajojen aarteita. Toukokuussa herää eloon museon historiallisten lajikkeiden puutarha.

Iveruksen arvoitus on saanut nimensä museon ensimmäiseltä intendentiltä, joka on piilottanut museoon arvoituksia. Seikkailupelissä ei pärjää faktatiedolla tai sometaidoilla vaan yhteistyötaidoilla sekä havainnointikyvyllä ja päättelytaidoilla. Seikkailupeli sopii yli 12-vuotiaille 2-6 hengen ryhmille. Jos mukana on aikuisia, myös alle 12-vuotiaat voivat osallistua. Seikkailupeli on myös suosittua Tyky-päivien ohjelmaa.

”Toukokuussa museon puutarha heräilee eloon. Puutarhassamme on monia historiallisia lajikkeita kuten ritarikannus, häränkieli sekä yrtti- ja lääkekasveja kuten iisoppi, kirveli, mäkimeirami ja rosmariini”, Rosendahl kertoo.

Parhaillaan hän rakentaa museoon uutta vaihtuvaa näyttelyä, joka avataan 23. maaliskuuta. ”Paparazzi -valokuvanäyttely vie Atos Åkerblomin henkilö- ja katukuvien kautta menneille vuosikymmenille 1960-1980-luvun Loviisaan.” Näyttely on esillä museossa ainakin syksyyn asti.

www.loviisa.fi/museot
Osoite: Puistotie 2, Loviisa
voinna ti-pe ja su 12-16