Metsäretkelle kaveriksi alpakka tai hevonen

Virolahdella ja Haminassa metsään pääsee myös eläinseurassa. Hevosvaellus sopii niin kokeneille ratsastajille kuin vasta-alkajillekin. Hevosvaellukselle voi päästä mukaan myös hevosen vetämässä kärryssä. Vaellusreitti kulkee ainutlaatuisissa maisemissa metsässä osaksi Salpalinja-puolustuslinjaa mukaillen.

Alpakan kanssa kävellään verkkaisasti eläimen ehdoilla, katsellaan, ihmetellään ja ihastellaan niin luontoa kuin alpakkaakin. Alpakkavaellus sopii kaikille, joilta onnistuu puolentoista kilometrin kävely. Vaelluksen päätteeksi nautitaan välipalaa laavulla.

Virolahden Ravijoella Harjun oppimiskeskuksen alueella sijaitseva Pikkusuokin talli järjestää paitsi hevosvaelluksia myös muutaman päivän leirejä lapsille, nuorille ja aikuisille.

– Ensikertalaiset ovat lämpimästi tervetulleita hevosvaellukselle. Rauhallisen suomenhevosen mukaan saa retkelle taluttajan, kertoo Pikkusuokin tallin yrittäjä Anne Ebdy.

Hevosvaellusreitti kulkee ainutlaatuisissa maisemissa Salpalinjan tuntumassa; metsämaisemien lisäksi näkee panssariesteitä ja bunkkereita.

– Meiltä saa ratsastustunteja ja vaellusopastuksia myös englanniksi ja järjestämme suomalaisille nuorille kielikylpyratsastusleirejä, joilla puhutaan pelkästään englantia, Ebdy kertoo.

Pörröinen hyväntuulisen näköinen alpakka, joka katsoo uteliaana isoilla mustilla silmillään on tutkitusti tehokkaasti stressiä lievittävä eläin.

– Alpakka on fiksu ja viisas. Sen olemus on rauhallinen ja rauhoittava. Alpakkaan saa parhaimmin kontaktin olemalla rauhallisesti läsnä, utelias alpakka tulee lähelle rauhallista ihmistä, kertoo Merikeinun alpakkatilan Sari Ketosara.

Haminan Husulassa sijaitsevalla tilalla elää kuuden alpakan lisäksi viisi afrikkalaista kääpiövuohta sekä kaneja, kissoja ja koiria. Kesällä järjestetään päiväleirejä lapsille.

– Alpakoistamme pojat Carlos, Camillo ja Sulo tekevät vaelluksia ryhmien kanssa. Alpakkavaellukselle mahtuu mukaan 6-9 ihmistä jos alpakoiden taluttamisen kanssa vuorotellaan, Ketosara kertoo.

Portimon poluilla kulkevan puolentoista kilometrin mittaisen vaelluksen päätteeksi voidaan nauttia laavulla välipalaa.