Kotka – Hurmaava satamakaupunki

Itäisen Suomenlahden kyljessä, Kymijoen suistossa sijaitseva Kotka on merimiestunnelmainen satamakaupunki joka on ainakin allekirjoittaneen lumonnut täysin. Vierailin paikan päällä kaksi kertaa viime aikoina, toinen kerta osui ajalle kun ei ollut lunta ja toinen lumen peittämään Kotkansaareen. Näin siis paikasta kaksi eri puolta ja voin lämpimästi suositella molempia!

Kotkassa on aistittavissa pienen paikkakunnan kaupunki- ja torikulttuuria. Pienet pubit, tunnelmalliset ravintolat ja pienyrittäjyys kukoistavat. Tiesitkö että Kotka on Suomen puistopääkaupunki? Se ei suinkaan ole liioiteltua, isohkoja puistoja on Kotkassa suht vierekkäin jopa kymmenen kappaletta!

Kotkaan on noin tunnin matka Helsingistä moottoritietä pitkin omalla autolla, 2-2,5 h bussilla ja junalla pääsee paikalle vaihtamalla yhteyttä kerran Kouvolassa.

Sapokka talvi

Marina Cafe Laiturissa on hiukan eri tilanne kuin vuosisadan alussa. Nykyään Pursiseuran omistamassa ja jälleenvuokraamassa rakennuksessa sijaitsi ennen vuorineuvos ja teollisuusvaikuttaja Harry Gullichsenin huvilan autotalli. Rakennus oli ennen osa aidattua yhdeksän hehtaarin aluetta jolla oli omat kasvihuoneet, pannuhuoneet, talonmies, autonkuljettaja ja portinvartija. Tuolloin laiturit olivat suljettu tavalliselta yleisöltä koska ne olivat ”pyhää maata”.

Nykyisin kahvilan ikkunasta ulos katsoessa näkee tuon laiturin sekä saunan jossa voi vierailla ja pulahtaa samalla avantoon, lippuja voi ostaa kahvilan tiskiltä. Talviaikaan kahvilassa roihuaa sisällä takkatuli ja jos ei kylmää pelkää, ulkona on myös suojattu pihaterassi. Vastapäätä kahvilaa sijaitsee Markku Hämäläisen omistama Kotkamills, joka valmistaa ympäristötekona ensimmäisenä Suomessa muovittomia kertakäyttöastioita.

Kotkan puistot

Sapokan vesipuisto

Nyt ei olla vesiliukumäkien tai muunkaan sellaisen keskellä vaikka nimi ehkä siihen saattaisikin viitata! Suomen palkituimman puiston titteliä kantava Sapokan vesipuisto on tällä hetkellä jäässä, mutta siitä huolimatta upea näky. Kesäisin puiston täyttää runsas kasvillisuus kuten alppiruusut, loput vuodesta paikassa yhdistyvät vesi, kivi ja valaistus.

Sibeliuksenpuisto

Kotkan keskeisimmällä paikalla sijaitseva Sibeliuksenpuisto edustaa tyyliltään muotopuutarhaa. Sen juuret ovat 1930-luvulla mutta vanhimmat puut ovat 1800-luvulta! Puisto peruskunnostettiin mittavissa määrin vuosituhannen vaihteessa. Puiston on suunnitellut maineikas puutarha-arkkitehti Paul Olsson. Puisto kantoi ennen nimeä Kisakenttä. Puiston keskellä sijaitsee suihkulähde jossa komeilee Jussi Mäntysen Kotkat-veistos (1955).

Veistospromenadi

Kotkan keskustassa sijaitsee veistoskokoelma joka käsittää pääosin suomalaisten nykykuvanveistäjien teoksia. Alunperin veistospuistoksi nimetty kokonaisuus muutti muotoaan teosmäärän kasvettua ja sijoittelun laajennuttua ja nimettiin Veistopromenadiksi syksyllä 2010. Promenadi ”alkaa” juurikin viereisestä Sibeliuksenpuistostosta Alexander Reichsteinin teoksella Muodonmuutoksia (2011).

Kotkan Lehmuskuja ja Veistospromenadi

Teksti: Aava Gröhn, kuvat: Aava Gröhn, Jari Pitkäkangas & Carl Irjala