Hurmaannu alppiruusuista ja atsaleoista Kotkan puistoissa

Kukkaloisto Kotkan palkituissa puistoissa alkaa varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Kotkassa on useita upeita palkittuja puistoja, jokainen niistä on omanlaisensa.

Ruotsinsalmen aikaiseen vanhaan Redutti-linnoitukseen istutetussa yrttipuutarhassa kasvaa noin sadan lajikkeen verran yrtti- ja lääkekasveja. Englantilaistyylinen maisemapuisto Isopuisto on tunnettu yli 50 perennalajikkeestaan. Alppiruusuja kasvaa Sapokan vesipuistossa, Fuksinpuistossa, Otsolan Kumparepuistossa sekä Karhulan Jokipuistossa.

Tässä muutama vinkki kesäiselle puistokierrokselle:

  • Alppiruusumatkan voi aloittaa Kumparepuistosta, jossa voi kävellä pitkospuilla alppiruusujen keskellä. Kun kiipeää korkeimman, 45 metriin kohoavan kumpareen päälle, avautuu upea maisema.
    Alppiruusuja on istutettu kahden hehtaarin kokoiselle alueelle kumpareiden ja Hiidenkirnuntien väliin.
  • Jokipuisto Karhulassa on tunnelmaltaan kuin Monet’n maalaus. Eurooppalaishenkinen Jokipuisto on pienen mittakaavan puisto, joka rajoittuu Kymijoen rantaan. Puistossa kannattaa bongata myös iirikset ja lammikon lumpeet.
  • Aavan meren mittakaavaa ja merituulta voi aistia Katariinan Meripuistossa, joka on 20 hehtaarin laajuinen kokonaistaideteos ja koko perheen puisto. Viime kesänä puistossa vieraili 252 000 kävijää – silti puistosta löytyy rauhallisia ja hiljaisia nurkkia ja tunnelmallisia mietiskelypaikkoja.
  • Katariinan Meripuiston Lintutornista näkee koko puiston. Fort Katariinan linnoitus muistuttaa Ruotsinsalmen linnoitusajasta 1700-luvun lopulla. Ruotsinsalmen ajasta ja meritaisteluista kertoo myös keväällä 2020 valmistunut Tammisotilaat -monumentti.
  • Katariinan Meripuiston ja Sapokan Vesipuiston yhdistää Katariinan polku, jonka varrella voi käydä uimassa Mansikkalahden uimarannalla.
  • Matkalla Meripuistoon voi tutustua Pionipuiston istutuksiin, jotka jatkuivat keväällä 2021.  Nähtävää on jo nyt, vaikka parhaat kukinnat ajoittuvat seuraaviin kesiin.
  • Kesällä 2021 alkaa maisemapelto-kokeilu. Maisemapellolta saa poimia kasveja kuten auringonkukkia, kehäkukkia ja ruiskaunokkeja.