Kilpisaari retkisatama

60° 16.87′ N, 27° 18.9′ E
Karttasarja A, 608
Satamanumero 131

Reilun neliökilometrin suuruinen Kilpisaari on yksi itäisen Suomenlahden hienoimmista retkeilysaarista laajoine kalliorantoineen. Se sijaitsee Kotkan ulkosaaristossa noin kolme merimailia Haapasaariston itäpuolella. Se on viimeinen suurempi saari ennen Suomen kaakkoisrajaa.

Saaren luonto on vaihteleva ja rikas verrattuna lähellä oleviin pienempiin kalliosaariin. Pohjoisosassa on rehevämpää kasvillisuutta. Puusto on pääasiassa vanhoja kippuraisia mäntyjä. Saaren koillisosassa sijaitsevat retkeilyn fasiliteetit, telttailualue, tulentekopaikka pöytineen ja penkkeineen sekä kuivakäymälä.

Kilpisareen voi rantautua monilta tuulilta melko hyvin suojassa korkeaan kalliorantaan saaren koilliskulmassa, jossa on vanhan betonilaiturin jäännökset sekä kiinnityslenkkejä vireisessä kalliossa. Vaihtoehtoisia rantautumispaikkoja päiväretkelle on lisäksi eteläkärjessä Lounatniemessä, jonka laakeilta kallioilta löytyy sopivia sopukoita veneen kiinnittämiseksi peräankkurilla. Mukaan on kuitenkin hyvä varata tarpeeksi pitkiä kiinnittymisköysiä.

Saaren nähtävyydet muodostavat pitkin saaren rantoja olevat lukuisat toisen maailmansodan aikaiset rakennelmat kuten jo osaksi sortuneet bunkkerit ja tuliasemat. 

Merituulista voi nautiskella Kilpisaaren rantakallioilla, joilta avautuvat hienot näkymät ulkomerelle. Hyvällä säällä voi nähdä Venäjän puolella olevien lähimpien saarien Suursaaren ja Somerin merestä kohoavat silhuetit.