Kaakkois-Suomen linnoituskierros

Tervetuloa historialliselle pyöräilyreitille, joka kulkee kahden valtion rajaseudulla. Tämä noin 350 kilometrin mittainen reitti tarjoaa monipuolisen matkan Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maisemiin, sopien niin harrastepyöräilijöille kuin seikkailijoillekin.

Keisarinna Katariina Suuren aikanaan käynnistämänä ja kenraali Aleksandr Suvorovin toteuttamana linnoitukset rakennettiin vuonna 1791 puolustamaan Venäjän keisarikunnan pääkaupunkia Pietaria Ruotsin mahdollisilta hyökkäyksiltä. Reitillä pääset tutustumaan keskimmäiseen ja uloimpaan linnoitusketjuun, kuten Haminan, Taavetin ja Lappeenrannan linnoituksiin sekä Kyminlinnaan, Ruotsinsalmen linnoitukseen Kotkassa ja keskiaikaiseen Olavinlinnaan Savonlinnassa. Näiden linnoitusten rakennusprojekti valmistui nopeasti, mutta historian käänteet siirsivät rajaa, ja linnakkeet menettivät sotilaallisen merkityksensä, jääden unholaan.

Reitti koostuu pääasiassa pyöräteistä ja vähäliikenteisistä kyläteistä, kuljettaen sinut linnoitukselta linnoitukselle sekä mereltä Saimaalle. Matkalla voit ihailla Kaakkois-Suomen luonnon ja kulttuurin helmiä. Reitti tarjoaa monipuolisia maisemia, kuten jokilaaksoja, metsiä, ikimetsää, lehtoja ja kauniita joki-, järvi- ja merimaisemia.

Reitin aloituspaikka on Kouvolan keskustassa, ja matka alkaa kohti Itäisen Suomenlahden rannikkoa. Tutustu Kotkan ja Haminan linnoituksiin ja jatka matkaa kohti Saimaata, jossa voit ihailla kauniita järvenselkiä. Palatessa kohti Kouvolaa näet reitin loppuosan. Linnoituskierros on suunniteltu erityisesti pitkän matkan pyöräilyyn ja bikepacking-seikkailuihin, mutta sen voi kiertää myös autolla tai moottoripyörällä. Reitin alkupisteet ja kaupungit ovat helposti saavutettavissa junalla tai linja-autolla.