Näe Keisari Nikolai II:n huvipuisto Virolahdella
Laineet liplattavat rantakiviin ja kaislikko suhisee tuulessa. Auringonsäteet kimaltavat lempeissä laineissa. Tähän idylliin Virolahden Hurpun alueella Venäjän viimeinen keisari Nikolai II ihastui niin, että vietti alueella kymmenen kesää ystäviensä ja sukulaistensa kanssa. Keisarillisia nautintoja varten rakennettiin huvipuisto puukaruselleineen ja tenniskenttä. Nyt jäljellä ovat muistot, historialliset dokumentit ja kaunis luonto.
Kiinnostavaa historiaa ja kiehtovia tarinoihin eläytyä reitin varrella olevien infotaulujen ja mobiilisovelluksen avulla. Tutustu Keisarillisen huvipuiston mobiilikierrokseen:
https://www.visitvirolahti.fi/keisarin-huvipuiston-reittiopas/
Virolahdella keisariperhe tunsi olevansa turvassa ja riittävän lähellä Pietaria. Keisarin lomaillessa lempisaaristossaan koko Venäjän valtakuntaa johdettiin Virolahdelta käsin. Loma-asuntona toimi Nikolai II:n ylellinen, 120 metrin pituinen huvipursi Štandart.
Nikolai II suunnitteli Virolahdelle huvipuiston, johon kuului tenniskenttä, pienoisgolfrata, käsin pyöritettävä karuselli sekä keinu keisarin lapsille. Joka kesä rantaan rakennettiin laituri, johon keisari moottoriveneellään rantautui.
Huvipuisto ja etenkin tenniskenttä oli perheen ahkerassa käytössä. Sanotaan, että Nikolai II ei muualla riisunut tsaarin univormua kuin täällä tenniskentällä. Hän myös kuvautti itseään mielellään juuri kentällä tai riukuaidalla istuskellen. Tenniskentällä käytiin myös korkea-arvoinen ottelu Nikolai II ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n välillä heinäkuussa 1912.
Keisarin huvipuiston osoite on Tillintie 90, Virolahti.
Vieraile Pietarin Iisakinkirkon pylväiden ja Aleksanterin pylvään louhintapaikalla
Virolahdella lähellä Keisarin puistoa sijaitsee myös toinen Virolahden ja Venäjän toinen yhteinen historiallinen kohde, Pyterlahden louhos.
Pyterlahdesta louhittiin Pietarin kuuluisimman, Iisakinkirkon näyttävät 48 punagraniittipylvästä sekä yhdestä kivestä eli monoliitista tehty Aleksanteri I:n muistomerkki Aleksanterin pylväs Pietarin palatsinaukiolla. Monoliitti kuljetettiin Pyterlahdesta Pietariin kahden höyrylaivan vetämällä erikoisaluksella vuonna 1832.
Lisätietoja mobiilisovelluksesta: www.visitvirolahti.fi
Löysitko sivulta etsimäsi?