Palkittujen puistojen väriloistoa

Kotkaa kutsutaan Suomen puistokaupungiksi, eikä suotta. Puistoihin on satsattu täällä määrätietoisesti ja niistä onkin muodostunut yksi kaupungin uniikki vetovoimatekijä. Puistoissa voi nuuhkia, ihastella, kuulostella, kuntoilla tai istahtaa tauolle Suomen suurimpaan piknikpöytään. Kotkan upeat ja palkitut puistot tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisiin elämyksiin.

Kotkan puistokierros
Kotkansaaren puistoreitti on mitaltaan 8,2 kilometriä. Joukosta voi poimia mieleiset puistot tai käydä läpi koko reitin reippaillen tai pyöräillen. Kierros käsittää Sapokan Vesipuiston, Katariinan Meripuiston, Veistospromenadin, Jokipuiston, Haukkavuoren näkötornin, Palotorninvuoren puiston, Sibeliuksenpuiston ja Yrttipuutarha Kotka-Redutin.

Sapokka on pienvenesataman lisäksi kunnostettu ihastuttavaksi viheralueeksi. Puiston vallitseva elementti on vesi. Merialueen lisäksi se virtaa pienissä puroissa ja lammikoissa sekä puiston etelärinteellä kohisevassa liki 20-metriä korkeassa putouksessa. Eero Hiirosen aukiolla voit nähdä seitsemän professori Hiirosen teosta.

Katariinan Meripuisto on Ruotsinsalmen linnoitusraunioiden keskelle rakennettu laaja ulkoilualue. Puistossa on laaja niittyalue ja upeita piknikkipaikkoja. Yksi niistä on meren rannassa sijaitseva 50 henkilön kivinen pöytä, jonka on sanottu olevan Suomen suurin piknikkipöytä. Puistoon on rakennettu myös keskiaikaisen Chartresin katedraalin mallia mukaileva mietiskelylabyrintti, jonka keskelle on reittiä pitkin matkaa 525 metriä.

Veistospromenadi on Kotkan keskustan halki kulkeva reilun kahden kilometrin pituinen reitti. Keskuskadun lehmuskujanteesta sekä siihen liittyvistä kahdesta muusta puistosta, Toivo Pekkasen puistosta ja Sibeliuksenpuistosta, on muodostunut upea nykytaiteen veistospuisto. Se on saanut vuoden Ympäristörakennepalkinnon (2001) sekä Pro Sculptura -mitalin (2004).

Karhulan Jokipuisto sijaitsee Kymijoen Korkeakoskenhaaran eteläpäässä. Puiston komeat graniittimuurit, lummelammet ja näyttävät istutukset muodostavat upean kokonaisuuden. Kivetyt käytävät mahdollistavat esteettömän liikkumisen alueella.

Erämaahenkisessä Koskipuistossa pääsee ihastelemaan Kymijoen kuohuvia koskia ja kaunista jokirantaluontoa. Koivulan kaupunginosassa sijaitseva puisto alkaa pohjoisessa Koivukosken padosta ja voimalaitoksesta ja jatkuu joen vartta etelään Kokonkoskelle saakka, jossa joki haarautuu. Rannan suuntaisesti kulkevat pitkät kalastuslaiturit ja taukopaikka grillikatoksineen tekevät Koskipuistosta kalastajien unelmakohteen. Osa laitureista on esteettömiä. Virkistäytyä voi myös kahvila Villa Munkholmassa.