Pyttis mitt i naturen

Pyttis pärlor, Valkmusa nationalpark och Fagerö, lockar till sig besökare år efter år. Semesterfirarna har återvänt till Fagerö sedan 1950-talet och de långa sandstränderna och den pittoreska fiskarbyn är lika förtjusande än i dag. Med lite tur får du kanske syn på en stork eller en utter i hamnen i öns södra del eller på de långa sandstränderna i norra delen. Valkmusa bjuder på vandring i öppna, för södra Finland sällsynta myrmarker, spänger för tranbärsplockning och sällsynt fågel- och fjärilsliv i storartad natur. För våghalsarna finns Pyttis Aeronautica Arena med inomhussurfing, en vindtunnel, flygupplevelser och mycket mer! För att vara den småort som den är, är Pyttis inte ett dugg anspråkslös – hit kommer folk för att ha det skönt!

Fagerö

Det finns flera ställen som heter Fagerö, men originalet, den enda rätta Fagerö hittar du i östra Finska viken utanför Pyttis, en smidig båttur från Sapokka i Kotka. Den kostnadsfria förbindelsefärjan trafikerar från hamnen Kuusinen i Kotka.

Ön har varit populär bland resenärer ända sedan 1950-talet. Den gamla Hamnviken kantas av röda strandbodar och båtskjul och de idylliska fiskestugorna med trädgårdar och de smala gränderna suger in besökaren i den rustika skärgårdsmiljön och atmosfären av ett fiskarsamhälle från 1930-talet. Ön är täckt av fin tallskog som formats av vindarna. De långa sandstränderna på öns norra och östra kust lockar till att ta det lugnt och njuta av livet.

Fagerö

Valkmusa na­tio­nal­park

I Valkmusa nationalpark upplever du en bit av Lappland! En myr i naturtillstånd, dvs. en stor, öppen myr som inte dränerats, är en ovanlig syn vid den södra kusten.

I Valkmusa finns ett värdefullt fågelbestånd med såväl utrotningshotade våtmarksarter som nordliga arter, såsom ljungpipare och småspov. I parken och kring den häckar flera par fiskgjusar och orrarna kuttrar på vår- och höstmorgnar. På våren och försommaren när häckfåglarna har anlänt är det som mest högljutt på myren. På hösten vilar och övernattar stora flockar tranor och gäss på myren.

Valkmusa nationalpark

Aeronautica Arena

Aeronautica Arena är ett evenemangs- och aktivitetscenter som har ett unikt utbud av fartfyllda aktiviteter och mångsidiga ramar för företagsevenemang. I kärnan av Aeronautica finns en vindtunnel med fritt fall, Finlands största surfområde inomhus och restaurangen ”Aeronamnam” modell bistro. Aktivitetsutbudet omfattar bl.a. carting, uthyrning av elcyklar, paddlings- och båtutflykter på Kymmene älv samt flygupplevelser med flygplan eller helikopter från närliggande Helsinki-East Aerodrome.

Aeronautica Arena

Boka upp­le­vel­ser­na för din resa i vår webbutik!

Boka här!

Axplock från bloggen