Marian kirkko
Keskiaikainen Marian kirkko Haminassa on Kymenlaakson vanhin rakennus eli kiehtova kohde historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Neitsyt Marialle pyhitetty 550-paikkainen kivikirkko rakennettiin todennäköisesti nykyiselle paikalleen ennen vuotta 1396. Keskiaikaisista maalauksista on yhä jäljellä vihkiristi itäisellä ulkoseinällä.
Kirkko on kokenut monia tuhoja ja korjauksia kuten Haminan suurpalon vuonna 1821, jonka jälkeen kirkko korjattiin itsensä C.L. Engelin johdolla, samalla rakennettiin myös nykyinen kellotorni. Kirkon länsiseinällä oleva laatta kertoo tästä vaiheesta: ”Tämä Herran huone, joka tulella hävitettiin Haminan kaupungin tulipalossa vuonna MDCCCXXI, uudestansa rakennettiin ja laajennettiin Hänen Majestätinsä Kejsar Nicolai I sen hallituksen aikana vuonna MDCCCXXVIII.”
Viimeisin merkittävä kunnostustyö valmistui vuonna 2013 arkkitehti Ulla Raholan piirustuten mukaan. Tavoitteena oli palauttaa kirkkoon 1800-luvun henki. Samalla kuoriosaa madallettiin ja laajennettiin esteettömän takaamiseksi.
Kirkon ympäristö ja lattian alla ovat saaneet leposijansa monet vanhat vehkalahtelaiset. Siitä muistuttavat muistolaatta asehuoneessa ja Esko Ahlbergin suunnittelema monumentti. Kirkontornin seinällä on Vehkalahdelta kotoisin olevan taiteilija Sulo Mäkelän vuonna 1964 tekemä kaiverrus.
Marian kirkko tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua 1700-luvun esineisiin, joita on esillä kirkon eteläsiiven museohuoneessa. Kirkon alttaritaulu, joka esittää viimeistä ehtoollista, restauroitiin ja palautettiin alttaritauluksi vuonna 2013. Helena Vaari suunnitteli ja valmisti kaikki uudet kirkkotekstiilit, joissa hän onnistui tuomaan esiin samoja kuvallisia aiheita, jotka tulipalot olivat aikanaan tuhonneet kirkon seinistä.
Lue lisää Haminan seurakunnan sivuilta.
Löysitko sivulta etsimäsi?