Saaristo ilman venettä

Missä katse saa vapaasti vaeltaa tuulen silittelemiä luotoja, karu kohtaa kauniin, historian hurjat käänteet ja romantiikka elävät sulassa sovussa. Missä pienet kylät henkivät omaleimaista saaristolaistunnelmaa. Siellä on monilta salassa pysynyt saaristo, yksi eteläisen Suomen vetovoimaisimpia matkailukohteita. Tervetuloa nauttimaan Itäisen Suomenlahden upeasta saaristosta Kotkaan, Haminaan, Pyhtäälle ja Virolahdelle!

Varissaari

Varissaari sijaitsee aivan Kotkan edustalla ja se on ollut kotkalaisten suosittu ulkoilukohde jo 1800-luvun lopulta lähtien. Varissaaresta löytyvät myös Ruotsinsalmen Fort Elisabeth -merilinnoituksen rauniot. Linnake suojasi Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä yhdessä Kukourissa sijaitsevan Fort Slavan kanssa. Osa rakennuksista ja muureista tuhoutui jo Krimin sodassa, mutta viime vuosina valleja on kunnostettu. Varissaaressa sijaitsevat erinomainen Ravintola Vaakku, terassiravintola Rento Bar & Lounge sekä Saunalautta Kiulu.

Säännöllistä reittiliikennettä ajetaan kesäisin Sapokan satamasta.

Tutustu

Kaunissaari

Kaunissaari-nimisiä paikkoja on useampiakin, mutta se aito ja oikea löytyy Pyhtäältä, Itäisen Suomenlahden vesiltä, näppärän venematkan päässä Kotkan Sapokasta.

Saari on ollut matkailijoiden suosiossa jo 1950-luvulta lähtien. Täällä vanhaa Satamalahtea reunustavat punaiset ranta-aitat ja venevajat. Idylliset kalastajatalot pihapiireineen ja kapeine kujineen kutsuvat hengittämään 1930-luvun kalastajayhteisön tunnelmaa, josta tämä rustiikkinen saaristokylä muistuttaa. Saarta peittävät tuulien muovaamat hienot merimänniköt. Pohjois- ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat houkuttelevat kiireettömään loikoiluun ja vesileikkeihin.

Satamakonttorista voit vuokrata polkupyörän, jolla ajat aina saaren pohjoiskärkeen asti noin kolmen kilometrin matkan. Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa esineistöä. Kauppa, kahvila, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet sekä legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja tarjoavat tilaisuuden herkutteluun ja tuliaisten hankintaan.

Tutustu

Tammio

Tammiossa Haminan edustalla sijaitsee yksi itäisen Suomenlahden parhaiten säilyneistä saaristolaiskylistä. Voit aistia vanhan saaristolaiselämän havinaa ranta-aittojen ja pienten kujien miljöössä. 

Asutusta saarella tiedetään olleen jo 1500-luvun puolivälissä. Vuonna 1882 Tammiossa oli 47 taloa ja saarelle rakennettiin kansakoulu vuonna 1891. Tammiossa harjoitettiin kalastusta aina 1950-luvulle asti. Saaren vaiheisiin pääset tutustumaan saariston elämää esittelevässä museossa. 

Tammioon pääset kätevästi MeriSet-yhtiön järjestämillä laivaristeilyillä. Saaristoristeily kaunista saaristoreittiä pitkin Kotkasta Tammion saareen kestää kaksi tuntia.

Tutustu

Haapasaari

Haapasaari on vanha merivalvonnan ja luotsien saari. Se on noin kilometrin pituinen kaksiosainen saari, jonka puoliskot yhdistää Kylänlahden pohjoispuolella kulkeva vain 20 metriä leveä hiekkakangas. Haapasaari sijaitsee ulkosaaristossa noin 40 minuutin venematkanpäässä Kotkan Sapokasta. 

Idyllisessä Haapasaaressa on kauppa, kesäkioski, vieraslaituri sekä 1800-luvulta peräisin olevat kirkko ja koulu. Saaren kauppa on lajinsa erikoisuus; Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa, joka on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1907 lähtien. Kalastajakylä on rakentunut suojaisan luonnonsataman ympärille. Lähellä olevissa Kilpisaaressa ja Vanhankylänmaassa on nähtävillä sodanaikaisia bunkkereita ja tykkejä. 

Matka kotkasta Haapasaaren kestää 90 minuuttia ja sinne pääsee Kotkasta yhteysalus Otavalla.

Tutustu

Ulko-Tammio

Itäisen Suomenlahden helmi Ulko-Tammion saari kuuluu Suomen kansallispuistoihin. Saari on asumaton ja kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Ulko-tammion kaunis ja rehevä luonto karuine rantakallioineen on vaikuttava. Ulko-Tammiossa pääset patikoimaan hyvin merkityillä luontopoluilla, ja saaren lintutornista avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Kesä-heinäkuun viikonloppuina Metsähallituksen opas on saarella opastamassa kansallispuiston kävijöitä.

Välirauhan aikana Ulko-Tammion saari linnoitettiin uuden itärajan etuvartioasemaksi. Saaren sotahistoriasta muistuttavat toisen maailmansodan aikainen miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja kaksi asemiinsa palautettua tykkiä. 

Ulko-Tammioon pääsee MeriSet-yhtiön järjestämillä laivaristeilyillä. Saaristoristeily kaunista saaristoreittiä pitkin Kotkasta Tammion saareen kestää kaksi tuntia.

Tutustu

Rakinkotka

Rakinkotkan saarella eläydyt pohjoisen viikinkien elämäntyyliin! Elämyssaarella juhlit kuin viikingit aikanaan, nautit leirinuotion tunnelmasta, osallistut viikinkien voimainkoetoksiin, kokeilet kalaonneasi tai nautit luonnonrauhasta.

Rakinkotkan saaren ekologinen saaristolaiskylä on todellinen luonnonystävän paratiisi. Rakinkotka tarjoaa majoitusta hyvinvarustelluissa hirsimökeissä. Saunoineen ja aterioineen vierailu Rakinkotkan saarella on enemmän kuin elämys.

Tutustu

Saaristo pyöräillen

Kotkan edustan saaristo Itäisellä Suomenlahdella on ajan saatossa hiottu timantti. Rankki, Kirkonmaa ja Kaunissaari kutsuvat sinua tutustuaan aitoon saaristolaiselämään ja karun kauniiseen luontoon. Pyörän selästä näet enemmän!

Pääset polkupyörän kanssa matkailusaariin joko Kotkan Sapokan satamasta yksityisten liikennöitsijöiden aluksilla tai Kuusisen satamasta valtion yhteysaluksella. Aikataulujen puitteissa voit tehdä päivän matkan tai viipyä pidempään. Jos telttailu ei ole sinun juttusi, löydät saarilta myös muita  kiinnostavia yöpymismahdollisuuksia: Rankissa ja Kirkonmaalla yövyt sotilas- ja upseerihengessä entisissä kasarmi- ja asuntorakennuksissa ja Kaunissaaresta löydät useita tunnelmallisia yöpymismahdollisuuksia ja mökkejä.