Miljösystemet Green Key styr verksamheten vid Seurahuone

Original Sokos Hotel Seurahuone, som ligger mitt i Kotka, satsar mycket på verksamhetens samhällsansvar framför allt genom Green Key-certifikatet som stödjer den ekologiska hållbarheten. Vid Seurahuone fäster man särskild uppmärksamhet vid återvinning, minskning av vattenförbrukningen, miljövänliga transportmedel och ansvarsfulla matval.

Original Sokos Hotel Seurahuone, som ligger mitt i Kotka, satsar mycket på verksamhetens samhällsansvar framför allt genom Green Key-certifikatet som stödjer den ekologiska hållbarheten.

– Centrala element i Seurahuones energisparåtgärder är till exempel uppföljningen av rumstemperaturerna och satsningarna på apparaternas energieffektivitet och på vattensparande åtgärder, berättar hotellchef Pasi Pekkanen.

Även om Finland har gott om vatten jämfört med många andra länder, är det med tanke på energiförbrukningen viktigt att spara särskilt varmvatten.   – I Seurahuone har vi mätt vattenflödet och baserat på resultaten bytt över 90 procent av duschmunstyckena till vattensnåla modeller, specificerar Pekkanen.

Också återvinning är en fast del av verksamheten vid Seurahuone. Både sängar och sängkläder som tas ur bruk doneras till olika mottagare och på rummen finns sopsortering.

I och med Green Key-certifikatet sträcker sig ansvarstemat systematiskt även till underentreprenader.  – Exempelvis kräver vi att all städning görs med miljövänliga rengöringsmedel, nämner Pekkanen.

Hotellet uppmuntrar även gästerna att ta hänsyn till miljön. – Vi erbjuder till exempel informationsmaterial om Green Key, cyklar och elscootrar för utlåning och information om cykellederna och kollektivtrafiken i området.

I Seurahuones restaurangverksamhet fäster man uppmärksamhet vid att utveckla användningen av till exempel ekologiska och närproducerade varor och vegetariska alternativ – både på frukosten och i restaurangerna erbjuds alltid vegetariska alternativ. – Vi säkerställer också att vi inte använder några utrotningshotade fiskarter, tillägger Pekkanen. Också minimering av matsvinnet är vardag i Seurahuones kök.

Dessutom stödjer Seurahuone varje år Håll Skärgården Ren rf:s verksamhet.