Verksamhetsprincipen för Maretarium i Kotka tar avstamp i ansvar

Akvariet Maretarium i Kotka, som presenterar den finländska vattennaturen och särskilt finländska fiskarter, beaktar turismens samhällsansvar på många sätt i sin verksamhet. Maretarium belönades med WWF:s Pandapris 2014 och tilldelades bland de första resmålen i landet Visit Finlands Sustainable Travel Finland-märke i juni 2020.

Akvariet Maretarium i Kotka, som presenterar den finländska vattennaturen och särskilt finländska fiskarter, beaktar turismens samhällsansvar på många sätt i sin verksamhet.

– I Maretarium lyfts framför allt naturskyddet starkt fram. Redan i vår grundläggande verksamhetsprincip ingår främjande av naturkunskaperna och naturhobbyer samt forskning om naturen, säger verkställande direktören Sari Saukkonen. – I Maretarium får besökaren bekanta sig med livet under ytan i Finland under olika årstider.

År 2014 belönades Maretarium med WWF:s Pandapris för sitt arbete för den finländska vattennaturen. I utställningslokalerna får besökarna tips och råd om skyddet av till exempel vattendrag och fiskbestånd.

 – Hos oss innebär det ekologiskt ansvarstagande arbetssättet bland annat noggrann sopsortering, kemikaliefria akvarieprocesser och främjande av energieffektiviteten, fortsätter Saukkonen.

Som en utmärkelse för satsningarna på hållbarhet tilldelades Maretarium bland de första resmålen i landet Visit Finlands Sustainable Travel Finland-märke i juni 2020.