Älvfiske

Kymmene älv, den forna gränsen mellan Ryssland och Sverige, har en spännande historia, där fisket spelar en central roll. Laxen från Kymmene älv var en eftertraktad delikatess i både det ryska och det svenska hovet. De mest berömda gästerna vid älvens fångstplatser var den ryska tsaren Alexander III och munkarna från Valamo kloster.

I älven finns många olika typer av fiskedestinationer. Korkeakoskifåran är djup och strid och här fiskar man mest med tubfluga och kastvikt. Denna metod används på den 300 meter långa fiskebryggan nedanför Korkeakoski kraftverk. På fiskedestinationer längre ned i Korkeakoskifåran idkas roddbåtsfiske. Som fiskedrag används mest handgjorda vobbler av små tillverkare. Hyr en båt antingen vid Kalastuspiste Kotka eller Kymi Fishing shop och åk ut på fisketur.

Langinkoskifåran är flugfiskarnas rike: hit hör två separata områden avsedda endast för flugfiske: Langinkoskiforsen och Ruhavuolle strömdrag. I Siikakoskiforsens fiskeområde kan du fiska med fluga eller drag.

Korkeakoskifåran rinner lugnt mellan bosättning och industrier, men Langinkoskifårans stränder är mestadels ödemarker och älven en strid ström nästan fram till havet. Längs forsvandringsleden finns två fina friluftsområden. Forsparken vid Siikakoskiforsen ingår i nationalstadsparken i Kotka. Langinkoski naturskyddsområde kan du vid sidan av fiske och friluftsliv även besöka museet i den kejserliga fiskestugan. Fisketillstånd kan enkelt köpas på webben.

Utöver de ovan nämnda ställena kan du även styra kosan mot specialfiskeområdet i mellersta Kymmenedalen. Specialfiskeområdet är en tiotals kilometer lång sträckning med flera fina forsområden. Som motvikt för forsarna Ahvionkoski och Hirvikoski finns i området många lugnvatten och strömmar där älven rinner långsamt. Trots att vi talar om en laxälv är de viktigaste bytesfiskarna gös och gädda samt regnbågsforell som planterats ut i fångststorlek. Läs fiskereglerna som gäller i området och se vilka tillstånd som behövs.