Stämning i söta Lovisa

Om du älskar romantiska trähus- och trådgårdsmiljöer eller havsstranden med historiska element är Lovisa garanterat i din smak. Denna idylliska kuststad är vacker året om. Gör en upptäcktsresa i Lovisa till fots eller på cykeln.

Börja rundan till exempel i Lovisa stads museum i Kommendantshuset från 1755. Museet grundades 1904 och har öppet året om, men på sommaren är även trädgården en upplevelse. Här växer gamla nytto- och prydnadsväxter, precis som på 1700- och 1800-talen.

I Kapellparkens ena ända står den legendariska restaurangen Loviisan Kappeli. Dess 150-åriga historia rymmer många berättelser, kända gäster och artister. På sommarveckosluten serveras i Kappeli kalla och varma drycker och handgjorda salta och söta bakverk. Den vackra parken är väl värd ett besök även när restaurangen inte har öppet.

Fortsätt österut från Kapellparken så kommer du till Garnisonsparken där Lovisaån mynnar i Lovisaviken. Hit ritade Augustin Ehrensvärd Lovisa fästning som började byggas 1748, men aldrig färdigställdes då området förlorade sin betydelse för landets försvar. Bastionerna Rosen och Ungern på bägge sidorna av Kungsvägen blev nästan färdiga. Ehrensvärdsstigen passar för turer året om och här kan du lära känna områdets historia. Längs stigen finns informationstavlor som berättar om områdets historia och restaurering.

Söder om befästningsverken ligger den gamla stadsdelen med sina trähuskvarter. Många historiska trähusmiljöer i vårt land har med tiden förstörts i bränder, helt eller delvis, men gamla staden i Lovisa har bevarats som en enhetlig helhet ända från 1700-talet. Här hittar du många fina bildvinklar och historisk atmosfär.

Stadens historiska skatter tas väl om hand i Lovisa. I staden ordnas också årligen evenemanget Loviisan Wanhat Talot där publiken får titta in i de gamla husen och se hur de restaureras. Lovisabornas andra stolthet, trädgårdarna, kan beskådas årligen på evenemanget Loviisan avoimet puutarhat.

När suget sätter in kan du välja mellan många ställen med goda smakupplevelser, prova till exempel restaurang Degeri eller kaféet Tuhannen tuskan kahvila. En somrig dag är det absolut värt att söka sig till Skeppsbron och njuta av den avslappnade miljön vid havet. Ät gott på uteserveringarna och gör spontana inköp i de oemotståndliga småbutikerna.

Hoppa ombord en båt på Skeppsbron och åk till sjöfästningen Svartholm, en halvtimmes färd från fastlandet. Här är krigshistorien starkt närvarande. Sjöfästningen Svartholm byggdes på 1750-talet och drabbades av omfattande skador under Krimkriget. Museiverket har restaurerat denna systerfästning till Sveaborg ända sedan 1960-talet.

För familjens minsta rekommenderar vi svärd med i packningen på fästningsbesöket – miljön lockar lätt fram fantasier om sjöslag! Dagen kulminerar i en smaklig måltid på öns bistro och båtturen tillbaka till Skeppsbron.

Efter utflykten till havs passar det bra att fortsätta upptäcktsfärden i staden. Den 1,7 km långa skyltade leden på Kvarnåsen bjuder på en fin promenad i vackert landskap tillbaka till centrum. Kvarnåsen är Lovisabornas älskade friluftsområde med en konditionstrappa för träning, prunkande rhododendron och Finlands vackraste utsiktstorn. Kuckustenens utsiktstorn i jugendstil är en över 100 år gammal metallkonstruktion, söt som en karamell och garanterat unik. Från tornet kan du beundra vackra Lovisaviken.

På Bulevarden får du de bästa fotona på den majestätiska kyrkan i Lovisa, och precis bredvid finns Bonga slott med Riitta Nelimarkkas konst.

I Lovisa finns också Sibeliusparken och Jean Sibelius staty. Sibelius tillbringade tid i Lovisa under sina ungdomsår hos sin farmor och det sägs att han skrev symfonin Kullervo i Lovisa. I sin tid gav han konserter i festsalen på Seurahuone, som senare kom att under lång tid användas som ett bibliotek och som nu åter är en festlokal.

Charmas av Lovisa, stanna flera dagar! Bo till exempel på Hotelli Uninen och fortsätt att utforska Lovisa nästa dag. Njut av sommaren på Plagens badstrand och bo på intilliggande Loviisa Camping antingen i tält eller förtjusande Villa Björksten, på gångavstånd från stadens utbud.

Beundra havsutsikten och njut av livet. Atmosfären i Lovisa är unik!