Paradisön vid Finska viken

I den genuina fiskarbyn Fagerö mitt i Östra Finska Viken upplever man något unikt. När du kliver av båten, befinner du dig mitt i en idyll.

I en liten vik omgiven av röda båtskjul sitter en stork på en brygga och tittar på de bekymmerslösa fiskar som hoppar i det klara, stilla vattnet. Det huller buller som uppstår när båten kommer i hamnen snabbt lugnar sig i ron där byborna fortsätter med att prata om vardagliga saker, klippa gräset och fixa huset. Du får höra att det också finns en utter som ibland kliver på en av de bryggorna i hamnen. Troligtvis får du också höra fakta och legender om områdets krigshistoria, handel och smuggling som sätter fart på fantasin. I Fagerön känns det som i mitten av en saga, en fjärran tid då livet var enkelt och idylliskt.

Från den vita fyren på den norra spetsen av Fagerön sprider sig ändlösa bräda sandstränder kantade med majestätiska tallskogarna i båda riktningar. I dessa skogar finns det oändliga blåbär. Tallrötterna skjuts ut strandbuggen och vågorna sköljer stranden. Vardagen glöms här mitt i havet. Det är bara du och naturen. Allt annat försvinner.

Den natursköna Fagerön ligger ungefär en timmes båtresa från Pyttis kusten. Man kan hoppa på ett gratis förbindelsefartyg i Sapokka hamnen i Kotka för ett 1-2 timmes sjöresa till Fagerön. Under resan får man beundra den vackra, öppna skärgården i Östra Finska Viken och njuta av solen och havsvindar.

Fagerön är ett av de mest kända sommarutflyktsmålen i Östra Finska Viken. På finska heter den Kaunissaari, vilket betyder ’den vackra ön’. Fiskare har bott på ön sedan början av 1600-talet. Idag har den 5-10 fast bosätta året runt. Förutom gästhamnen finns det också en butik, en sommarrestaurang samt inkvartering på ön.

I den södra delen av ön kan du övernatta i en stuga, en villa eller ett av de gamla husen i byn som välkomnar gäster och i den norra delen finns det en campingplats med stugor och en restaurang. Gå på en riktig naturresa och övernätta i ett tentsile under tallorna så får du njuta doften av havet och de första strålar av solen på morgonen. Fagerö är bara cirka 3 kilometer lång och 1,5 kilometer bred. Lagom stor för att bekanta sig med under semester.

Boka din resa

Södra delen av ön:
Pasi Kinnunen
Tel +358 10 832 3510
Epost ravintola@kaunissaarenmaja.fi

Norra delen av ön:
Tommi Hevossaari
Tel +358 45 205 5551
Epost info@kaunissaarenlomamokit.fi 

Vill du veta mera om att resa i sydöstra Finland?

Mejla och fråga