Paradisön i Finska viken

I den genuina fiskarbyn Fagerö på ön med samma namn mitt i Östra Finska viken upplever du något unikt. Direkt när du kliver av båten befinner du dig mitt i en idyll.

I en liten vik omgiven av röda båtskjul sitter en stork på en brygga och betraktar fiskarna som hoppar i det klara, lugna vattnet. Uppståndelsen när båten ankommer till hamnen lägger sig snabbt och byborna fortsätter med sina vardagliga samtal, att klippa gräset och fixa huset. Du kanske får höra om uttern som ibland vandrar på en av bryggorna i hamnen. Troligtvis får du också höra fakta och legender om områdets krigshistoria, handel och smuggling som sätter fart på fantasin. På Fagerö känns det som att du befinner dig mitt i en saga, i en fjärran tid då livet var enkelt och idylliskt.

Från den vita fyren på Fagerös norra spets sprider sig ändlösa breda sandstränder kantade av majestätiska tallskogar i båda riktningar. I dessa skogar finns det oändligt med blåbär. Tallrötterna skjuter ut i strandkanten och vågorna rullar in över sanden. Här vid havet kan du glömma vardagens måsten. Det är bara du och naturen i stunden.

Natursköna Fagerö ligger ungefär en timmes båtresa från Pyttis kust. Du kan hoppa på en gratis förbindelsebåt i Sapokkahamnen i Kotka för en 12 timmars båtresa till Fagerö. Under resan kan du beundra den vackra, öppna skärgården i Östra Finska viken och njuta av solen och havsvindarna.

Fagerö är ett av de mest välkända sommarutflyktsmålen i Östra Finska viken. På finska heter ön Kaunissaari, vilket betyder ”den vackra ön”. Ön har bebotts av fiskare sedan början av 1600-talet. I dag finns det 510 åretruntbosatta. Förutom gästhamnen finns det också en butik, en sommarrestaurang samt övernattningsmöjligheter på ön.

I den södra delen av ön kan du övernatta i en stuga, en villa eller något av de gamla husen i byn som välkomnar gäster. I den norra delen finns det en campingplats med stugor och en restaurang. Ge dig ut på en riktig vildmarksresa och övernatta i ett trädtält under tallarna och njut av havets doft och solens första strålar på morgonen. Fagerö är bara cirka 3 kilometer lång och 1,5 kilometer bred – lagom stor för att hinna bekanta sig med under en semester.

Boka din resa

Södra delen av ön:
Pasi Kinnunen
Tel +358 10 832 3510
Epost ravintola@kaunissaarenmaja.fi

Norra delen av ön:
Tommi Hevossaari
Tel +358 45 205 5551
Epost info@kaunissaarenlomamokit.fi 

Vill du veta mera om att resa i sydöstra Finland?

Mejla och fråga