Koppla av i Strömfors

Njut av naturen och vykortsvyer i den unika järnbruksorten Strömfors, bara en timmes bilresa från Helsingfors. Här glömmer du vardagen och kopplar av i en vacker miljö. Upplev Kymmene älv (Kymijoki på finska), som kallas Finländska Amazonen, med kajak eller SUP-bräda. Vandra runt det vackra Skukulträsket (Kukuljärvi på finska), bada jurtabastu eller besök ett konstgalleri, en sommarteater eller ett verkstadsmuseum. Strömfors har också flera restauranger, en butik och ett kafé. Du kan även övernatta på Strömfors Bed & Bistro och njuta av den vackra och unika järnbruksmiljön en dag till.

De pittoreska gamla rödfärgade järnverksbyggnaderna i Strömfors charmar besökarna. Här kan du höra knastret av glödande kol, hammarens slag mot städet och den strömmande forsen och kvittrande fåglar i närheten. Förutom järnbruksmuseet, med en äkta smed och Finlands enda fungerande vattenhammare, finns det också utställningar, sommarteater, hantverksbutiker, restauranger och kaféer i området. Om du är på en romantisk resa kan du smida ett hjärta av järn i bruket till din partner.

Strömfors erbjuder vackra naturstigar och vattenvägar för friluftsentusiasten. Cyklar, båtar, kanoter, SUP-brädor och kajaker kan hyras i byn. Det finns också en fantastisk 8 kilometer lång vandringsled vid Skukulträsket (Kukuljärvi på finska), som startar i Strömfors. Vandringsleden har natursköna utsikter, ett picknickområde med grillplats och torr ved och en brygga där du kan ta ett dopp i den vackra sjön. I västra viken av sjön kan du njuta av solen, vardagens måsten försvinner och naturen laddar dina batterier.

Kymmene älvs västra del, som flyter förbi Strömfors, markerade en gång gränsen mellan Ryssland och Sverige. Den här kartlinjen ritades upp 1743 vid Freden i Åbo och delade byn Pyttis (Pyhtää på finska) i två delar: Pyttis i öster och Strömfors (eller Ruotsinpyhtää på finska, vilket betyder ”Pyttis i Sverige”) i väster. I ett tvåspråkigt land som Finland, med drygt 5 procent svenskspråkiga invånare, har alla orter och gator namn på båda språken, vilket förstås gör det lätt för alla nordbor att navigera i Finland.

I både Pyttis och Strömfors finns det unika historiska kyrkor som är väl värda ett besök. Den ursprungliga medeltida stenkyrkan i Pyttis finns kvar och Strömfors kyrka har en unik altartavla målad av den berömda finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck – den enda altartavlan hon målade.

Strömfors bruk, som grundades 1695 av Johan Creutz, är ett av Finlands äldsta järnbruk och är skyddat av finska Museiverket. Bergsrådet af Forselles änka Christina af Forselles blev ägare till bruket 1790 när hon var 31 år gammal. Brukspatronessan ledde brukets verksamhet i över 57 år. På hennes initiativ byggdes en stor del av de byggnader som nu ger bruket dess särprägel. Sedan dess har området lockat olika slags företag, såsom ett bryggeri, en tegelfabrik och ett sågverk. Fram till i dag har miljön förblivit nästan oförändrad som en distinkt, charmig helhet.

Strömfors bruk hör till staden Lovisa som är en tvåspråkig kommun. 40 procent av Lovisaborna har svenska som modersmål. Lovisa är en mysig liten kuststad med ungefär 15 000 invånare. Sveriges kung Adolf Fredrik besökte staden 1751 och gav staden dess nuvarande namn efter sin maka, drottning Lovisa Ulrika. Därförkallas Lovisa också ”drottningens stad”.

Boka din resa

Boka

Vill du få fler restips eller mer information om Sydöstra Finland?

Mejla oss och fråga