Koppla av i Strömfors

Njuta av naturen och vykortsvyer i den unika järnbruksbyn Strömfors bara en timmes bilresa from Helsingfors. Här glömmer du vardagen och kopplar av i en bild-vacker miljö. Upplev Kymmeneälven (Kymijoki), som kallas den Finländska Amazonen genom att paddla kajak eller sup, vandra runt den vackra Skukulträsket (Kukuljärvi), bada jurtabastu, besöka ett konstgalleri, en sommarteater eller ett verkstadsmuseum. Byn har också flera restauranger, en butik och ett café. Stanna på Strömfors Bed & Bistro och njut av skönheten i den unika järnverksmiljön också nästa dag.

De pittoreska gamla rödfärgade järnverksbyggnaderna i Strömfors by friluftsmuseum får resenären att sucka av förälskelse. Här kan du höra kolspricka och dunkandet på städet, med strömmande flod och kvittrande fåglar i närheten. Förutom järnbruksmuseet med en riktig järnsmed och den enda fungerande vattenhammaren i landet, finns det också utställningar, sommarteater, hantverksbutiker, restauranger och caféer i området. Om du är på ett romantisk staycation, kan du smida för din partner ett hjärta av järn i bruket.

Strömfors erbjuder vackra naturstigar och vattenvägar för friluftsentusiasten och cyklar, båtar, kanoter, sup-brädor och kajaker kan hyrs i byn. Det finns också en fantastisk 8 kilometer lång vandringsled vid Skukulträsket (Kukuljärvi) som utgår från Strömfors. Den har natursköna utsikter, ett picknickområde med grillplats och torr ved, och en brygga där du kan ta ett dopp i den vackra sjön. Där i västra viken av sjön solen gör dig bekväm, vardagen försvinner och naturen laddar dina batterier.

Kymmeneälvens västra del som flyter bredvid Strömfors en gång markerade gränsen mellan Ryssland och Sverige. Den här raden på kartan ritades 1743 i Åbofördraget och det delade byn Pyttis (eller Pyhtää i finska) i två delar: Pyttis i öster och Strömfors (eller Ruotsinpyhtää på svenska med betydelse ’ Pyttis i Sverige’) i väster. Finland som ett tvåspråkigt land med drygt 5 % svenskspråkiga invånare har alla ort- och gatunamn i båda språken, vilket gör det förstås lätt för att alla nordbor att navigera i Finland, men bli inte förvirrad när alla platser har två namn.

Både Pyttis och Strömfors har unika historiska kyrkor värda att besöka. Den medeltida stenkyrkan i Pyttis stannar fortfarande i sin ursprungliga form, och Strömfors kyrka har en unik altartavla målad av den berömda konstnären Helene Helene Schjerfbeck – den enda altartavlan hon målade.

Strömfors bruk, grundad 1695 av Johan Creutz, är ett av Finlands äldsta järnbruk och idag är det skyddat av Museiverket. Bergsrådet af Forselles änka Christina af Forselles blev ägare till bruket när hon var 31 år gammal, år 1790. Brukspatronessan ledde brukets verksamhet i sammanlagt över 57 år. På hennes initiativ byggdes en stor del av de byggnader som nu ger bruket dess särprägel. Sedan dess har det lockat alla typer företag, såsom ett bryggeri, en tegelfabrik och ett sågverk. Fram till dessa dagar har miljön förblivit nästan oförändrad som en distinkt, charmig helhet.

Strömfors bruk hör till staden Lovisa, som är en tvåspråkig kommun. 40% av Lovisabor pratar svenska som modersmål. Lovisa är en mysig liten kuststad med ungefär 15 000 invånare. Sveriges kung Adolf Fredrik besökte staden 1751 och gav staden sitt nuvarande namn efter makan drottning Lovisa Ulrika. Därför är Lovisa även känd som ’drottning staden’.

Boka din resa

Boka

Vill du veta mera om att resa i sydöstra Finland?

Mejla och fråga