Mysigt gömställe vid gränsen mot Ryssland

I den mystiska och exotiska gränszonen i Östra Finska viken finns det ett riktigt paradis. På ön Rääntiö njuter du av lugnet, havets bris och fantastiska soluppgångar i en bekväm och helt underbart inredd villa vid havet, granne med Ryssland.

Här sover du i sängkläder av linne och har utsikt genom fönster från golv till tak. Vid dörren kan du ta på dig ullstrumpor som stickats av mormor och känna doften av den sjudande laxsoppan på spisen. På byrån finns en skål med glasbitar i olika färger som spolats i land av havet och på väggen hänger drivved.

Här möter du inga slumpmässigt förbipasserande människor. Du hör bara ljudet av brinnande ved i brasan och njuter av den hänförande utsikten över havet som en gång i tiden brukade trafikeras av köpmän och kejsare.

Kommunen Vederlax, där ön Räätiö finns, ligger vid gränsen mot Ryssland och blev på 1800-talet en viktig plats för den ryska kejsaren. Stora mängder sten behövdes för att anlägga den nya närbelägna ryska huvudstaden. Den rödbruna graniten som kallas pyterlahtigranit bröts och transporterades till Sankt Petersburg och användes bland annat till Isakskatedralens 112 monolitiska röda granitkolonner som tillverkades ur ett enda massivt stycke sten.

Förutom den värdefulla graniten, lockade den vackra naturen kejsaren Nikolai II av tsarätten Romanov till Vederlax varje år. Hurppubryggan där man nu tar båten till Rääntiö var en gång i tiden kejsarens egen brygga och området runt omkring hans park med bland annat en tennisbana och en karusell. För kejsarens skull byggdes till och med telegramlinjerna i Vederlax skärgård.

I dag är Vederlax en stillsam landsbygdsort, men för bara några hundra år sedan lockade den sydostliga delen av Finland, dess vackra landskap och dyrbara granit massor av köpmän, resande och makthavare från fjärran länder. I deras fotspår kan du hitta det som utmärker den mystiska och exotiska gränszonen.

Ön Rääntiö hör till Östra Finska vikens nationalpark, där hundratusentals flyttfåglar i maj varje år fyller horisonten på sin vårliga resa mot de arktiska områdena. Här njuter man av en brinnande brasa, god mat, bastubadande i långsamt tempo och rödfärgade soluppgångar i naturens sköna famn  som inte ens en kejsare kunde motstå.

Boka din resa

Riikka & Jyrki Gerlander

Tel: +358405814006

E-post: riikka.gerlander@gmail.com

Vill du veta mera om att resa i sydöstra Finland?

Mejla och fråga