Mysigt gömställe vid gränsen till Ryssland

I den mystiska och exotiska gränszonen i Östra Finska Viken finns det ett hyggeparadis. På ön Rääntiö njuter du av lugn, havsbrisar och fantastiska soluppgångar i en jättebekväm och helt underbart inredda villan vid havet, granne till Ryssland.

Här är sängkläderna linne och fönstren från golv till tak. Vid dörren kan du klä på dig ullstrumpor som mormor vävde och lukta långsamt kokande laxsoppa på spisen. På byrån har skålen ett sortiment av glas i olika färger som spolats i land av havet och på väggen hänger drivved.

Hän möter du inga slumpmässiga förbipasserande. Det är bara ljudet av brinnande träd i brasan och den medryckande utsikten över havet som en gång i tiden brukade gås av köpmän och kejsare.

På gränset till Ryssland, Vederlax där Räätiö befinner sig, blev på 1800-talet en viktig plats för den ryska kejsaren. Stora mängder sten behövdes för att bygga den nya närbelägna ryska huvudstaden. Röd granit, bland annat 112 enorma monoliter, pilar ur ett enstaka massivt stycke sten för Isakskatedralens kolonnerna, bröts och transporterades för allt det som vi nu känner igen som Sankt Petersburg.

Förutom den värdefulla graniten, kejsaren Nikolai II av den Romanov släkten återvände till Vederlax varje år för att njuta av den vackra naturen. Hurppu bryggan där man nu tar båten till Rääntiö, var en gång i tiden kejsarens egen brygga och området runt om bryggan hans egen park som hade bland annat en tennisbana och en karusell. För kejsaren till och med telegramlinjerna byggdes i Vederlax skärgården.

Idag är Vederlax ett tyst landsbygdsort men bara några hundra år sedan den sydostliga delen av Finland, dess vackra landskapen och dyrbara graniten lockade massor av köpmän, kosmopoliter och maktgivare från fjärran länder. I deras fotspår kan du också hitta allt som hör till den mystiska och exotiska gränszonen.

Rääntiö hör till Östra Finska Vikens Nationalpark, där hundratusentals flyttfåglar fyller horisonten på sin vårliga resa mot de arktiska regionerna varje maj. Här njuter man av elden i brasan, god mat, långsamt bastubadandet och rödfärgade soluppgångar i naturens famn i skönhet som inte ens kejsaren kunde motstå.

Boka din resa

Riikka & Jyrki Gerlander

Tel: +358405814006

E-post: riikka.gerlander@gmail.com

Vill du veta mera om att resa i sydöstra Finland?

Mejla och fråga