Vellamon velho – mies Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn hylkyinstallaation takana

Puuseppä-yrittäjä Matti Kaakkurivaara haki tuttavansa ehdotuksesta näyttelymestarin työpaikkaa. Aloittaessaan työt Merikeskus Vellamossa 12 vuotta sitten hän ei olisi arvannut miten monipuoliseksi työnkuva muodostuu. Monitaitajana tekijänä hän saikin lisänimen Vellamon velho, joka loihtii näyttelyiden kulisseissa lähes ihmeitä.

Viimeisin isoin työ oli Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn hylkyinstallaation rakentaminen.

 – Hylkyinstallaatiota katsoessa ei helposti hahmota, että taustalla on viikkojen työ ja satoja metrejä vaijereita, Kaakkurivaara sanoo.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn sisääntuloaulassa sukelletaan merenalaiseen tunnelmaan, koko tila aaltoilee ja liplattaa. Huoneen keskellä olevat laivanosat näyttävät kelluvan meressä. Vedenalainen äänimaisema lisää aitouden tunnelmaa.

– Kun vuosia sitten roudasin massiivitammipuisia laivanosia varastoissamme, en olisi uskonut, että vielä rakennan niistä jotain näin keskeistä isoon näyttelyyn. Kokonaista laivaa tilaan ei mahtunut mutta tavoitteena oli tavoittaa merkityksellinen hetki isosta meritaistelusta.

Näyttelyn rakentaminen sai Kaakkurivaaran pohtimaan Kotkan edustan meritaisteluiden ja yleensäkin sotien mielekkyyttä.

– Meritaistelut Kotkan edustalla 1790-luvun lopussa olivat isoja ja niissä kuoli satoja ihmisiä. Oliko kaikki turhaa? Kotkalaiset asuvat taisteluiden raunioilla, mutta juuri kukaan ei edes tiedä tästä historiasta.

Historia on kiinnostanut Kaakkurivaaraa aina. Hän opiskeli Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiassa huonekalusuunnittelua ja Heinolan hienopuuseppäkoulussa hienopuusepäksi.

– Käsillä tekeminen ja puu materiaalina oli minun juttuni, yrittäjänä työskentely oli yksinäistä. Nykyisessä työssäni nautin yhdessä tekemisestä – on hienoa saada olla osa monialaista asiantuntijaryhmää.

Näyttelymestarina Kaakkurivaara on muun muassa suunnitellut ja toteuttanut näyttelyille valaistuksia ja tehnyt tukia näyttelyesineille niin puusta kuin metallistakin. Työ on pitkäjänteistä; Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelystä alettiin puhua jo vuonna 2008 mutta varsinainen suunnittelutyö käynnistyi puolitoista vuotta ennen näyttelyn avautumista. Fyysistä rakentamistyötä tehtiin vuosi.

Vellamon Velholla on työn alla jo seuraava suuri näyttely, joka avautuu keväällä 2022 Merikeskus Vellamon tiloissa toimivassa Kymenlaakson museossa. Näyttely vie metsään ja suomalaisen metsäteollisuuden 150 vuoden historiaan.

Puusepän töitä Kaakkurivaara ei enää tee, mutta vapaa-aika täyttyy käsillä tekemisestä.

– Asun vanhassa talossa, jossa riittää jatkuvasti nikkaroitavaa.

Lue lisää Merikeskus Vellamosta

Osta pääsylippu Merikeskus Vellamoon verkkokaupastamme

Tutustu muihin Kaakkois-Suomalaisiin karaktääreihin

Seuraa Vellamon Velhoa Instagramissa